:

:

TV Most

Foto: RTRS

clock

Mart 25, 2022   22:35

0

141

Advokatu Goranu Petronijeviću zabranjen ulazak u BiH

Srpskom advokatu Goranu Petronijeviću danas nije dozovoljen ulazak u BiH, jer, kako je navedeno u rešenju, predstavlja pretnju po bezbednost, javni poredak, red i mir i javno zdravlje u BiH ili po međunarodne odnose BiH.

Petronijeviću je zabranjen ulazak u BiH, odnosno Republiku Srpsku na graničnom prelazu u Zvorniku, javlja Srna, a prenosi RTRS.

Rešenje je potpisao pripadnik Granične policije BiH Midhat Hasanović po ovlašćenju komandira Eldina Smailagića.

Ulazak u BiH ranije je zabranjen profesoru Milošu Koviću i bivšem komandantu Žandarmerije Srbije Bratislavu Dikiću.

Petronijević o zabrani ulaska u BiH: Stavili su mi žutu traku

Advokat iz Beograda Goran Petronijević izjavio je danas da mu je zabranom ulaska u BiH stavljena "žuta traka" i naveo da pretpostavlja da se to desilo zbog njegove podrške radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine".

"Ovo je refleks takozvane zapadne demokratije. Znači psima i nama je zabranjen ulaz. U stvari psima nije, oni idu. Danas su mi na Karakaju stavili 'žutu traku', rekao je Petronijević za Srnu, a prenosi RTRS.

On je rekao da je danas sa sinom i dvojicom prijatelja krenuo na Jahorinu i da je vraćen sa prelaza Karakaj.

"Kažu da sam nepoželjna osoba, persona non grata", naveo je Petronijević.

On je dodao da je dobio neko rešenje, koje je odbio da potpiše, a u kojem piše "da je opasnost za javni poredak, za bezbednost države BiH, zdravlje, međunarodne odnose...".

"Ovo je klasičan problem gušenja slobode reči, misli, slobode svega. Ovo im je jedini način na koji, očigledno, pokušavaju da taj njihov narativ, posebno o Srebrenici, i te laži koje su upakovali u tu priču o Srebrenici, ostanu i opstanu", rekao je Petronijević.

On je dodao da se "genocid" ne brani na ovaj način, nego dokazima i na sudu, ali da očigledno "njima" to ne odgovara.

"Znam zbog čega se ovo desilo. Konkretno zbog mog učešća u radu i promociji komisije o Srebrenici Gideona Grajfa i ostalih. Nastaviću to da radim. Bio sam sa Stivenom Mejerom, Gideonom Grajfom, gde god su me pozvali, ja sam otišao. Tu nije ništa sporno", rekao je Petronijević.

On je ocenio da su Grajf i Mejer radili kvalitetno svoj posao i da su utvrdili ono što su utvrdili.

"I ne postoji niko ko će da mi izbije iz glave moje znanje međunarodnog krivičnog prava. A to što se tamo dogodilo nije i ne može da bude genocid", rekao je Petronijević.

On je naveo da bi se žalio da je BiH ozbiljna država.

Petronijeviću danas nije dozovoljen ulazak u BiH, jer, kako je navedeno u rešenju, predstavlja pretnju po bezbednost, javni poredak, red i mir i javno zdravlje u BiH ili po međunarodne odnose BiH.

Izvor: T a n j u g

Goran PetronijevićadvokatBiHzabrana ulaska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva