:

:

TV Most

clock

Jul 05, 2023   18:46

0

138

Agenti CIA u Ukrajini

Američka obaveštajna služba potvrdila je da agenti CIA rade u Ukrajini, objavio je američki časopis „Njuzvik“, pozivajući se na izjavu visoko rangiranog oficira obaveštajne službe. 

"Da li se CIA nalazi na teritoriji Ukrajine, da“, izjavio je sagovornik lista i dodao da Centralna obaveštajna agencija tamo ne deluje "zlonamerno“, prenosi Sputnjik.

"Njuzvik“ piše da nije utvrđen tačan broj saradnika CIA u Ukrajini, ali da njegovi izvori pretpostavljaju da je reč o manje od 100 ljudi.

Dodaje se da su CIA i Bela kuća tražili od redakcije da ne otkriva mesta na kojima američka obaveštajna služba izvodi operacije na teritoriji Ukrajine i Poljske.

List navodi da je detaljno proučio razmere delatnosti CIA u Ukrajini.

"Ni CIA, ni Bela kuća nisu dali konkretne odgovore, ali su zatražili da ne otkrivamo konkretna mesta operacija u Ukrajini i Poljskoj, ne navodeći druge zemlje koje učestvuju u tajnoj delatnosti, kao ni vazduhoplovnu službu koja to podržava u sferi logistike“, piše list.

"Njuzvik“ navodi da je CIA aktivno uključena u ukrajinski sukob i da SAD koriste takozvanu "sivu flotu“ komercijalnih aviona za prebacivanje oružja u Ukrajinu.

Da bi pružile pomoć Kijevu, SAD su stvorile dve mreže za isporuku robe, od kojih je jedna tajna. Tako brodovi isporučuju robu u luke Belgije, Holandije, Nemačke i Poljske, odakle se ona doprema u Ukrajinu drumskim, železničkim i vazdušnim transportom, dok komercijalni avioni tajno prelaze Centralnu i Istočnu Evropu "noseći oružje i podržavajući operacije CIA”, navodi "Njuzvik".

Vašington je, kako piše "Njuzvik“, tajno preneo svoje nezadovoljstvo timu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog zbog miniranja gasovoda „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, koji je, prema navodima medija, organizovala Ukrajina.

„Vašington je tajno preneo nezadovoljstvo vladi Zelenskog u septembru prošle godine, ali su nakon toga usledili i drugi napadi, među kojima je i nedavni napad bespilotnim letelicama na Kremlj“, navodi list.

Dodaje se da su ti napadi otvorili pitanja u vezi s jednom od glavnih obaveza CIA u sferi obaveštajnog rada, a to je raspolaganje informacijama o tome šta planiraju Ukrajinci i uticaj na njih, kao i poštovanje "tajnog dogovora s Moskvom“.

Prema navodima "Njuzvika“, CIA Poljsku koristi kao hab za komunikaciju sa svojim agentima u Rusiji i Ukrajini.

"Operativci CIA iz Poljske mogu da se povežu s brojnim agentima, uključujući ukrajinske i ruske špijune. Gotovo svi saradnici specijalnog centra CIA, koji sarađuju s ukrajinskim partnerima i snagama za specijalne operacije 20 zemalja, smešteni su u bazama u Poljskoj“, navodi list.

Ističe se da je upravo saradnja CIA s poljskim vlastima pomogla da se reši diplomatska kriza u novembru prošle godine, posle pada ukrajinske rakete u blizini poljskog sela Pševoduv.

Pored osnovne delatnosti u tom regionu, CIA se bavi i borbom protiv korupcije, zbog isporuka oružja Kijevu preko Istočne Evrope vrednih milijarde dolara, navodi "Njuzvik".

Izvor: RTV

CIAUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva