:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Decembar 02, 2021   12:11

0

149

Akcija "Crveno bela krv", dobar odziv dobrovoljnih davalaca krvi u Kosovskoj Mitrovici (foto)

 Akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji navijača Crvene Zvezde, pod nazivom"Crveno-bela krv", održava se danas i u Severnoj  Mitrovici. Svi koji su u mogućnosti da daju krv, mogu to učiniti na Odeljenju transfuzije Kliničko-bolničkog centra do 15 časova.

Akcija „Crveno bela krv“ održava se 23. put.

„Prvi put se ova akcija organizuje i u drugim gradovima Srbije, ne samo na stadionu Crvene zvezde, a organizuje se i u Republici Srpskoj. Mi redovno uzimamo učešće u ovakvim akcijama, jer svaka jedinica krvi koja se danas prikupi ostaće našem Zdravstvenom centru a svaka jedinica krvi život znači“, rekao je Dejan Biševac, oganizator akcije u Severnoj Mitrovici.

Od samog početka akcije beleži se dobar odziv dobrovoljnih davalaca krvi.

Jedan od njih je i Miljan Marković koji je danas petnaesti put dao krv, dok je Bogdan Radenković prvi put na ovaj način pokazao svoju humanist.

“Prvi put dajem krv. Odazvao sam se pozivu jer možda nekome pomogne baš moja krvna grupa”, rekaoje Radenković. 

Danilo Milutinović koji krv daje četvrti put rekao je da je potrebno da svako da svoj doprinos u akciji pomoći onima kojima je pomoć potrebna.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi mnogo znače za prikupljanje preko potrebnih jedinica ove dragocene tečnosti.

Doktor Dragoje Kastratović sa odeljenje transfuzije KBC u Severnoj Mitrovici istakao je da ovakve akcije mnogo znače jer olakšavaju rad i odeljenju transfuzije, ali pomaže i pacijentima kojima je ta krv potrebna.

“Akcije su koncipirane tako da se održavaju na dve nedelje i svaka nam puno znači ma koliko jedinica skupili”, rekao je Kastratović i dodao da su trenutne zalihe krvi zadovoljavajuće ali da uvek postoji potreba za jedinicama krvi određenih krvnih grupa.ž

Krv mogu dati sve osobe uzrasta od 18 do 65 godina i iznad 50 kilograma. Interval između davanja krvi treba da bude tri meseca za osobe muškog, odnosno četiri za osobe ženskog pola. 

Izvor: TV Most

KiMKosovska MitrovicaCrveno bela krvakcija dobrovoljnog davanja krvi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva