:

:

TV Most

clock

Avgust 10, 2023   8:42

0

160

Ambasada SAD u Prištini: Kosovo i Srbija da preduzmu akcije koje promovišu slobodan protok robe

Zabrana uvoza srpskih proizvoda na Kosovo biće 14. avgusta na snazi već dva meseca, a portparol ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini je tim povodom za Kosovo onlajn izjavila da, pošto i Kosovo i Srbija teže evropskim integracijama, treba da preduzmu akcije "koje dalje promovišu slobodan protok robe preko svojih granica, a ne akcije koje ga ometaju".

"Kao što smo ranije rekli, podržavamo inicijative koje omogućavaju slobodan protok robe, usluga i ljudi, uz jačanje vladavine prava u čitavom regionu. Pošto i Kosovo i Srbija teže evropskim integracijama, obe zemlje treba da preduzmu akcije koje dalje promovišu slobodan protok robe preko svojih granica, a ne akcije koje ga ometaju", navodi se u odgovoru portparola ambasade SAD za portal Kosovo onlajn.

Iz ambasade takođe podsećaju i na izjavu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena posle telefonskog razgovora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem od 26. juna, i pozivaju Kosovo i Srbiju da izbegnu akcije koje bi  mogle da se protumače kao eskalirajuće i da se odmah vrate dijalogu koji vodi Evropska unija.

"Kao što govorimo već neko vreme, i kao što je sekretar Blinken rekao nakon razgovora sa premijerom Kurtijem 26. juna, pozivamo i Kosovo i Srbiju da deeskaliraju tenzije, da izbegnu akcije koje bi se mogle protumačiti kao eskalirajuće i da se odmah vrate dijalogu koji vodi EU. Očekujemo da Kosovo i Srbija u potpunosti sprovedu sve svoje obaveze iz Ohridskog sporazuma", navodi se u odgovoru na naše pitanje kakav je stav SAD, da li će mera zabrane za srpske proizvode negativno uticati na nastavak očekivanog političkog dijaloga Beograda i Prištine, s obzirom na to da je izazvala značajne poteškoće za Srbe na Kosovu.

Odluka kosovske vlade o zabrani uvoza srpske robe počela je da se primenjuje 14. juna, iako prethodno nije zvanično saopštena, a predstavnici vlade narednih dana su obrazložili da je uvedena iz "bezbednosnih razloga". Prvobitna odluka odnosila se na zabranu ulaska kamiona sa srpskim tablicama na Kosovo, ali je potom promenjena tako da zabrana važi za ulazak na Kosovo samo kamionima koji prevoze robu poreklom iz Srbije.

Mera je uvedena istog dana kada je srpska policija uhapsila trojicu kosovskih policajaca na teritoriji centralne Srbije. U međuvremenu, 26. juna, kosovski policajci su, pošto im je Sud u Kraljevu potvrdio optužnicu, pušteni iz pritvora u Srbiji i istog dana su se vratili na Kosovo.

Izvor: Kosovo online

KiMsrpska robaSADzabrana
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva