:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2023   14:03

0

101

Američka komora: Priština da preduzme mere za smanjenje tenzija

Američka privredna komora u Prištini zatražila je od privremenih prištinskih institucija da pokaže posvećenost međunarodnim partnerima, kako bi smirila situaciju na severu zemlje za koju kažu da nanosi ozbiljne posledice privatnom sektoru i izglede za privlačenje stranih investicija.

Kako se navodi, investitori traže stabilno i bezbedno okruženje za svoje poslovanje, a stalne tenzije mogu da potkopaju poverenje u ekonomske perspektive Kosova, zbog čega Američka privredna komora na Kosovu izražava zabrinutost zbog nedavnih dešavanja i  nedostatka volje Vlade u Prištini da koordiniše svoje napore sa međunarodnim partnerima, uključujući SAD i EU, prenosi Telegrafi.

"Američka komora želi da ponovi da su SAD čvrsto podržavale nezavisnost Kosova i da su igrale ključnu ulogu u njegovom uspostavljanju kao suverenoj državi. Kroz diplomatske napore, SAD su se kontinuirano zalagale za priznanje Kosova od strane međunarodne zajednice. SAD su bile i vitalni partner u unapređenju težnji Kosova za evropske integracije, zalažući se za liberalizaciju viznog režima i podržavajući napredak zemlje ka članstvu u EU", navodi Komora.

Komora podseća i da su SAD tržiste broj jedan za proizvode sa Kosova i pružaju finansijsku pomoć  preko svoje Agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Korporacije milenijumskih izazova (MCC).

"Uzimajući u obzir uticaj koji trenutno stanje ima na društveno-ekonomska kretanja uopšteno, kao i na privatni sektor i nastojeći da privuče posebno investicije, Američka privredna komora na Kosovu traži od Vlade Kosova da odmah razmotri pozive SAD i EU za eskalaciju situacije na severu zemlje", navodi se u saopštenju.

Izvor: T a n j u g; Foto: Politika/A.Vasiljević

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva