:

:

TV Most

clock

Februar 19, 2024   14:34

0

66

Američke pretnje sankcijama otežavaju trgovinu između Rusije i Turske

Američke pretnje da će uvesti sankcije finansijskim institucijama koje posluju sa Rusijom otežavaju trgovinu između Ankare i Moskve i ometaju ili usporavaju plaćanja, navodi anonimni izvori agencije Rojters. 

Izvršna naredba SAD iz decembra je zakomplikovala neka turska plaćanja za rusku naftu, kao i ruske isplate za širi spektar izvozne robe iz Turske, navode anonimni izvori.

Rusija je najveći izvoznik sirove nafte i dizela za Tursku kojoj je u prvih 11 meseci 2023. godine isporučila 8,9 miliona tona sirove nafte i 9,4 miliona tona dizela.

Pretnje iz Sjedinjenih Američkih Država nisu značajno poremetile same isporuke energenata, ali plaćanja za ove isporuke su otežane zbog pooštrenih uslova za turske banke prilikom isplate.

Problemi za trgovinu između Turske i Rusije su počele kada je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden 22. decembra potpisao izvršnu naredbu u kojoj se navodi da će firme koje pomažu Rusiji da zaobilaze sankcije biti na udaru Vašingtona.

Kremlj je 1. februara saopštio da je upoznat sa činjenicom da su turske banke pooštrile pravila o ruskim klijentima zbog "agresivnog" pritiska SAD.

Moskva sa Turskom "radi na pronalaženju rešenja" za ovu situaciju, dodao je Kremlj.  

Izvor: T a n j u g

RusijaTurskaSADsankcije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva