:

:

TV Most

clock

Novembar 19, 2023   11:55

0

80

Anđelković: Beograd želi da Albanci i Srbi žive normalno i ekonomski sarađuju

Beograd želi i nema nikakvih problema sa tim da Srbi i Albanci ekonomski sarađuju i žive normalno, izjavio je ekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković.

"Nije lako kada ste predsednik države pa vam dođe velika petorka sa papirom - uzmi ili ostavi. Ako uzmeš, problem, a ako odbiješ, problem. Suština politike Beograda od početka je traženje kompromisnog rešenja do one granice koja ne ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, a to je de fakto, de jure priznanje", rekao je Anđelković.

On je ocenio da je Srbija dovedena do crvene linije

"Došli smo do linije da mi moramo da prihvatimo članstvo Kosova u UN i međunarodnim organizacijama koje pripadaju UN. Tu se pre svega odnosi na Interpol, na UGC, na UNESKO i tako dalje", kazao je Anđelković.

Smatra da je Vašingtonski sporazum, koji je Evropa faktički blokirala, bio na liniji da rešavamo ekonomska pitanja,  da rešavamo ono šta približava Srbiju Albancima i što približava Prištinu Beogradu. 

"Sećate se i autoputa, i aviona, i pruge, i sličnih stvari, pa i Otvoreni Balkan je izvor, ako mogu tako da kažem, iz Vašingtonskog sporazuma. Sve je to na neki način Brisel blokirao, jer njemu odgovara da forsira političku priču, a ne bolji život", rekao je Anđelković.

On je istakao da je Zajednica srpskih opština neophodna.

"Ne može ona da bude samo u naslovu. To je suština, mora da ima one sadržaje koji su zapisani u 2015, a koji se pre svega odnose na to da Zajednica srpskih opština može da upravlja školama na Kosovu, a ne da sutra tamo nema srpskog jezika", kazao je Anđelković i istakao da Beograd ima pravo to da sufinansira.

"Aljbin Kurti traži svaki trenutak da dokaže da Srbija neće da pregovara, gleda kako da uradi ono što mu je od početka stalo - da nema Zajednice srpskih opština. Mislim da će on odugovlačiti maksimalno koliko može da ne dođe do formiranja", rekao je Anđelković.

Osvrnuo se i na rešavanje drugih pitanja između Beograda i Prištine.

"Da bi se plaćala struja mora da se formira elektrosfera, gde bi Elektroprivreda Srbije imala ugovor sa turskom kompanijom, koja je vlasnik elektroprivrede na prostoru Kosova i Metohije. Ima još tih pitanja koja su dogovarana još pre tri godine, a potpisana je deklaracija o nestalim licima tek pre godinu dana. U deklaraciji je bilo važno da i jedna i druga strana rade na tome da se pronađu Albanci ili Srbi, nije bitno s koje strane, da se ti ljudi, te grobnice i sve ostalo nađe", rekao je Anđelković,

Naveo je da Priština sabotira iskopavanja.

"Svuda tamo gde je Priština govorila da oni imaju neka saznanja, Beograd je dozvoljavao da se vrši odmah iskopavanje i proveravanje tog prostora, uključujući čak i onaj prostor oko crkve Hrista Spasa u Prištini. I tu je vršeno iskopavanje, naravno ništa nije pronađeno. A Beograd je već godinama govorio o tome da ima 10 lokacija na prostoru Kosova i Metohije, i za sada, ni na jednoj od tih lokacija Priština nije dozvolila iskopavanja", rekao je Anđelković.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMZoran Anđelkovićdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva