:

:

TV Most

clock

April 17, 2024   12:33

0

71

Anđelković: Postoji šansa da se odloži odluka o prijemu Kosova u SE

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM Zoran Anđelković rekao je da postoje šanse da se odloži odluka o prijemu Kosova u Savet Evrope dok se ne formira Zajednica srpskih opština. 

"Ko ne veruje, ne može ni da pobedi. Mi prvo mora da verujemo u nešto što predstavlja temelj poštovanja međunarodnog prava, ljudskih prava i nečega što predstavlja način funkcionisanja međunarodnih institucija, posebno SE. Do sad se nikada nije dogodilo da neka teritorija, a ne zemlja tek tako bude primljena, a da ne govorim o svim potezima ili izmišljenim razlozima za prijem", naveo je on u izjavi za T a n j u g.

Anđelković kaže da kada Evropski parlament usvoji neku rezoluciju ona nije obavezujuća za Evropsku komisiju, tako da kada poslanici Parlamentarne skupštine SE glasaju, to ne mora da znači da će se i predstavnici država tako izjasniti.

Napomenuo je da od 44 zemlje članice SE, 12 zemalja nije priznalo Kosovo, i dodao da ukoliko svih tih 12 zemalja glasaju protiv i jedan broj zemalja stavi na dnevni red normalne argumente, a ne lažna obećanja i izjave premijera prištinskih institucija Aljbina Kurtija o pravima Srba, onda treba očekivati da neće biti dovoljno to što će Ustavnom sudu dostaviti predlog ZSO, već će biti važno donošenje odluke o formiranju ZSO.

Anđelković dodaje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić o tome razgovarao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, kao i sa nekim drugim liderima, i istakao da ukoliko budu držali reč, postoji šansa da se odloži odluka o prijemu Kosova u SE.

"Kosovu je upućena poruka da mogu da rade šta hoće, da mogu da proteruju Srbe, krše ljudska prava Srba, da ih ubijaju, hapse, da im zabrane da kupuju robu, da sve što oni učine je dobro. To je cilj onih koji su već uništili međunarodno pravo NATO agresijom na Srbiju 1999. godine bez odluke SB UN, odnosno želja im je da dokažu da su bili u pravu kad su nas bez odluke SB UN bombardovali", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, Srbiji se stalno upućuje poruka da je nebitno koliko je ona u pravu, njih ni sada, kao ni te 1999. godine, ne interesuje što krše osnovna načela SE.

"Oni su velika sila. Mnogo imperija je u istoriji ovog sveta i naroda bilo, a mnoge imperije su propale. Mi ne znamo kad će, ali sasvim sigurno - doveka neće", ocenio je on.

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od sutrašnje runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, Anđelković je rekao da očekuje da Priština nastavi s lažima da je Centralna banka Kosova samostalna institucija, ocenivši da je to samo još jedno okupljanje koje neće dati rezultate.

"Srbija i Beograd su uvek opredeljeni da razgovaraju, da pokušaju da se uradi nešto što je u interesu srpske zajednice na KiM i da se borimo da čuvamo svoju Srbiju u meri koliko to možemo. Kada jednom pogrešite pa se prepustite sili i kažete 'vi ste u pravu', onda nemate više argumente da tražite da vam se to vrati. Morate ostati principijelni i poštovati međunarodno pravo jer ste mali, a veliki mogu na silu mnogo toga da urade. Samo sila Boga ne moli, a Bog ne voli silu", poručio je on.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KosovoZSOAnđelkovićSavet Evrope
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva