:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 05, 2024   11:18

0

77

Anđelković: SMS poruke koje šalje CBK predstavljaju provokaciju uperenu protiv Srba

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM Zoran Anđelković izjavio je danas da su SMS poruke koje je Centralna banka u Prištini juče slala Srbima na KiM da otvore račune za uplate u evrima još jedna u nizu provokacija koje se iz dana u dan smišljaju kako bi se nanela šteta srpskom narodu na KiM da on, pod silom ili drugim vrstama pritisaka, napusti pokrajinu. 

Anđelković je za T a n j u g rekao da je ovaj potez prazno spinovanje u kom Centralna banka Kosova svesno dovodi srpski narod na KiM u situaciju da oni ne mogu da funkcionišu i da nemaju od čega da plate osnovne stvari za život.

Govoreći o situaciji na KiM, Anđelković je podsetio da je juče uhapšen još jedan Srbin u Severnoj Mitrovici zbog navodnih ratnih zločina i naveo da uhapšeni Srbi provedu po godinu, dve u pritvoru i da se to najčešće završi oslobađujućom presudom, ali da je to upropašćen život. 

Kada je reč o današnjem sastanku specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa glavnim pregovaračem prištine Besnikom Besljimijem, Anđelković podseća da Besljimi nije hteo da ide na sastanak u Brisel na kom je trebalo da se razgovara o ukidanju dinara na KiM. 

"Ja, nažalost, ne očekujem neki pozitivni rezultat ni od tog sastanka, tako da će se to nastaviti kao jedna vrsta pritiska i provokacija prema srpskom narodu kako bi se on svakog dana uznemiravao", kaže Anđelković.

Ističe da je prošlo 11 godina od odluke da se formira ZSO i podseća da je u mapi puta, koja je u Ohridu dogovorena, odlučeno da je prva stvar formiranje ZSO, a da su kasnije iz Brisela rekli da ne treba da se čeka šta je prvo ili drugo, nego da se paraleleno sprovode dogovorene stvari iz Ohrida. 

Ukazuje da je čak i u tim uslovima Beograd povukao odgovarajuće poteze kada je reč o tablicama, a da u međuvremenu nemamo nikakav pomak sem nekih reakcija iz Vašingtona i iz Brisela da treba da se formira ZSO.

"Jasno je da Kurti to ne želi da sprovede, i ukidanje dinara je u stvari da se ukine ono što bi ZSO trebalo da finansira. Beograd može da finansira ZSO, a jedan od važnih zadataka ZSO je da finansira provetne ustanove, domove zdravlje i sve ono od čega zavisi život Srba na KiM", istakao je on.

Napomenuo je da je stabilnost u Srbiji, stabilna Vlada i podrška građana Srbije koja je dobijena na prethodnim izborima važna i zbog KiM i zbog Republike Srpske, ali pre svega zbog ekonomske stabilnosti i razvoja, jer, prema njegovim rečima, ukoliko država nije ekonomski razvijena, onda ona nema dovoljnu moć da ima jaku policiju, vojsku, da pomogne svojim građanima, ali i nema dovoljno uticaja da od članica Kvinte traži ono što joj pripada. 

Odgovarajući na pitanje zašto je pokret za državu i narod, koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, važan u odbrani KiM, Anđelković je rekao  da je u trenutku u kom se Srbija nalazi, uz sve pritiske vezano za KiM, Republiku Srpsku, sankcije prema Rusiji i odnos prema Kini, važno da velika većina građana Srbije ima poverenja u vlast.

"U tom pokretu treba da budu sve one snage kojima je Srbija i građani Srbije na prvom mestu, koji ne funkcionišu na mejl iz Brisela ili neke druge ambasade, već funkcionišu onako kako to građani Srbije očekuju da im bude bolje i kako očekuju građani Srbije da se štiti srpski narod na KiM i RS, i pre svega da se očuva mir", smatra Anđelković.

Izvor: T a n j u g

Zoran AnđelkovićCentralna banka Kosovadinar
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva