:

:

TV Most

clock

Februar 01, 2024   18:16

0

132

Andrić Rakić: Ukoliko se onemogući podizanje dinara građanima će poskupeti život

Programska menadžerka NVO Društvena inicijativa Milica Andrić Rakić rekla je za Kosovo onlajn povodom stupanja na snagu odluke Centralne banke Kosova kojom se ukida upotreba dinara, da je moguće da će se u narednom periodu osetiti manjak dinara u kešu, ukoliko se onemogući njegovo podizanje, kao i da u ovom momentu postoji defunkcionalizacija institucija koje pružaju ključne usluge.

Andrić Rakić ističe da problem zabrane dinara na Kosovu ima više nivoa, i da je teško predvideti kako će ona uticati na građanstvo dok se ne reši pitanje uvoza dinara.

„Dok ne saznamo da li može da se nastavi sa uvozom dinara i pod kojim uslovima, ne možemo još uvek da kažemo, ali trenutno, čini mi se da još uvek ne vidimo posledice zato što postoje zalihe dinara u kešu. Građani su danas mogli da podignu novac. Ukoliko se onemogući podizanje dinara, imaćemo isti scenario koji smo imali malo nakon dešavanja u Banjskoj, kada takođe zbog toga što su bile zatvorene granice, nije mogao da ulazi dinar, i imali smo manjak dinara u kešu. Prvo smo videli da je bilo ograničenja u tome koliko dnevno novca može da se podigne, a u jednom trenutku uopšte nije bilo novca. Najpraktičnije će tako da se oseti. Građani da bi pristupili svom novcu moraće da idu u Rašku ili Novi Pazar ili koji god grad da im je najbliži s juga, da bi došli do svog keša. To će povećati troškove njihovog života, smanjiće im taj novac koji imaju da koriste, ukoliko dodatno budu morali da vrše konverziju na Kosovu i tu će gubiti jednu vrednost novca koji poseduju“, kazala je Andrić Rakić, dodajući da će se građanima zakomplikovati i poskupeti život.

Govoreći o Banci Poštanska štedionica, Andrić Rakić ističe da je ta banka deo nekog rešenja koji Srbija predviđa i da je jedini način kako bi mogla da nastavi rad neometano kao do sada, da se ona licencira kao što je bila licencirana Komercijalna banka. 

„Da se Poštanska štedionica licencira da uvozi dinar ili pak ne mora da ga uvozi, već da nastavi sa sprovođenjem platnog prometa pa i da sama konvertuje evre i izdaje ih, to je manje problematična opcija. Ono što je ključno je da mora da ostane funkcionalan platni promet sve dok se ne reši status srpskih institucija na Kosovu, bilo formiranjem ZSO ili novim dogovorom“, ističe Andrić Rakić.

Ona smatra da su ključni problem institucije i održavanje platnog prometa do trenutka kada se pronađe neka alternativa za njih.

„U ovom trenutku imamo defunkcionalizaciju jedinih institucija koje pružaju ključne usluge, a ne postoji nikakva alternativa i to je ono što je podvlačila EU u saopštenju jutros. Izgleda da Srbija vidi Poštansku štedionicu kao deo nekog rešenja. Dobro bi bilo da je javnosti više saopšteno o tome kako se to vidi, posebno ljudima ovde. Nažalost, vrlo malo informacija imamo, kako iz CBK tako i od NBS, kako će se ovo dalje razvijati“, poručila je Andrić Rakić.

Izvor: Kosovo online; Foto: Kosovo online

KiMAndrić Rakićdinarplatni promet
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva