:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Oktobar 31, 2019   22:18

0

248

Asad: Cilj Sirije je uspostavljanje kontrole koje drže Kurdi

Cilj Sirije da ponovo uspostavi potpunu kontrolu nad područjima na severu zemlje koja drže Kurdi posle iznenadnog povlačenja američkih snaga, ali da će to činiti postepeno, rekao je sirijski predsednik Bašar el Asad.

Asad je u intervjuu za državnu televiziju rekao da će postizanju tog cilja doprineti i sporazum predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana o povlačenju kurdskih snaga iz zone bezbednosti u dubini od 30 kilometara od turske granice, prenosi Rojters .

"Trumpova najava o naglom povlačenju američkih snaga unutra severoistoka Sirije ostavio ih je da se osećaju napuštenim, rekao je Asad.

Sirijski predsdnik  je dodao da se od Kurda ne traži da odmah predaju oružje kada sirijska vojska uđe u područja pod njihovom kontrolom.

Inače, pokreti američkih trupa uočeni su u blizini sirijsko-turske granice u području u kojem nisu viđene od kada je Vašington najavio povlačenje svojih snaga. 

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je juče da ta zemlja planira da vrati najmanje dva miliona izbeglica u severnu Siriju, gde je Ankara izvršila vojnu operaciju.

Izvor: RTS, Rojters

AsadSirijaKurdi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva