:

:

TV Most

clock

Februar 22, 2023   8:29

0

135

Bajden danas sa liderima istočnog krila NATO

Američki predsednik Džozef Bajden sastaće se danas u Poljskoj sa liderima istočnog krila NATO-a, kako bi pokazao podršku SAD njihovoj bezbednosti nakon što je Moskva objavila da suspenduje START sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja. 

Bajden je stigao u Varšavu u ponedeljak, posle iznenadne posete Kijevu, samo nekoliko dana pre godišnjice ruskog napada na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, prenosi Rojters.

U trenutku najvećih tenzija između Rusije i Zapada decenijama nakon Hladnog rata, Bajden se u utorak obratio hiljadama ljudi u centru Varšave i rekao da „autokratama“ poput ruskog predsednika Vladimira Putina moraju da pruže otpor, navodi britanska agencija.

Nekoliko sati ranije, Putin je u svom obraćanju Federalnoj skupštini Rusije uputio kritike zapadnim silama, okrivljujući ih za rat u Ukrajini i objavio da Moskva odustaje od novog sporazuma START o kontroli naoružanja, a upozorio je da bi Moskva mogla da nastavi nuklearne probe ukoliko to SAD prve urade.

Bajden će se u sredu sastati sa osobljem američke ambasade u Varšavi pre nego što okupi lidere bukureštanske devetke, zemalja na istočnom krilu NATO-a.

Većina njih je među najvećim pristalicama vojne pomoći Ukrajini, a zvaničnici ovih država pozivaju i na slanje dodatnih resursa Kijevu, kao što su sistemi protivvazdušne odbrane, prenosi Rojters.

Na današnjem sastanku, Bajden planira da reafirmiše obaveze u pogledu njihove bezbednosti i da razgovara o podršci Ukrajini pre nego što se vrati u Vašington, navodi britanska agencija.

Izvor: T a n j u g

Džozef BajdenNATOVaršava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva