:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2023   11:34

0

74

Barac: Očekujem pritisak i na Beograd i na Prištinu na samitu u Tirani

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost izjavio je danas da očekuje pritisak i na Beograd i na Prištinu na samitu Berlinskog procesa u Tirani, na kom će Srbiju predstavljati premijerka Ana Brnabić, zato što se, ocenio je, Evropi žuri da se što pre dođe do pomaka u dijalogu, kako bi se moglo reći da Evropa nije u potpunosti izgubila kontrolu nad tim procesom.

On kaže da se nakon incidenata u selu Banjska videlo da je Evropa izgubila kontrolu i autoritet nad dešavanjima na terenu, ali i nad Aljbinom Kurtijem.

"Mislim da će (EU) pokušati da bude ponovo diplomatski neutralna ne bi li obe strane pozvala na pregovore, dogovore, razgovore, a suštinski mi imamo jednu stranu koja ne želi ništa da radi što bi bilo konstruktivno jer njoj takva politika ne odgovara. To je (premijer privremenih prištinskih institucija) Aljbin Kurti i to je Priština", zaključio je on.

S druge strane, dodaje Barac, Srpska lista je uradila značajan potez i rekla da želi da izađe na izbore, što je, napominje on, veoma važno jer je ona "potporni zid za Srbe" koji žive na prostoru KiM i ona potpomaže opstanku Srba.

"Podaci koji su izašli jeste da je 11 odsto Srba napustilo KiM, za poslednje dve godine, koliko vlada Kurti. To nije mali procenat, a plašimo se da taj procenat ne bude mnogo veći, i zato je neophodno da oni pruže bilo kakvu podršku okupljanju Srba, da na taj način zajednički okupljeni oko političke opcije mogu da stvore ambijent za opstanak", rekao je Barac.

Komentarišući izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da Beograd i Priština treba da se vrate za pregovarački sto i da je sporazum iz Ohrida osnova za pomirenje kroz dijalog uz posredstvo EU, rekao je da će u tom smislu biti pritisaka na Srbiju da što pre budu izbori na KiM, što je, ističe on, Beograd već ispunio.

"S druge strane ostaju samo pritisci na Aljbina Kurtija ili na predstavnike političkih elita na prostoru KiM albanske nacionalnosti, koji treba da sprovode ZSO, odredbe Briselskog sporazuma, i na njih je potrebno izvršiti pritisak. Da li će doći do razgovora premijerke Ane Brnabić i Aljbina Kurtija, to nije toliko važno jer je on pokazao da nije konstruktivna strana i da sve ono što on, pred međunarodnim moderatorima, govori i radi, suštinski ne sprovodi", naveo je Barac.

Smatra da bi ovaj put Evropa trebalo da bude mudrija, da pokaže da ima određenu snagu da obuzda Kurtija, i da pošalje jasnu poruku da politika proterivanja Srba sa KiM ne sme biti politika koja ima podršku i ne sme biti zvanična i dominantna politika na prostoru KiM, jer će, dodaje on, na taj način biti konstantan haos.

"Podsetio bih da, kada ga je Miroslav Lajček okarakterisao kao jedinog krivca za ovakvog stanje na terenu, imali smo strašne događaje na KiM gde su poginuli i Srbi i Albanci, to jedna tragedija za koju je kriv Aljbin Kurti", rekao je Barac.

Izvor: T a n j u g

Samit u TiraniSrđan Baracdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva