:

:

TV Most

Foto: skrinšot

clock

Mart 28, 2024   13:02

0

110

Berns na suđenju Tačiju: OVK kidnapovala i ubijala srpske civile

Američki diplomata Šon Berns svedočio je pred sudom za zločine OVK u Hagu da su pripadnici OVK kidnapovali i ubijali srpske civile 1998-99.

Berns, u to vreme šef kosovske diplomatske posmatračke misije, rekao je ovo na suđenju tadašnjim liderima OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji.

Svedok je ispričao da je i sam video „zarobljene Srbe“ na više lokacija pod kontrolom OVK i da su to „poljoprivrednici i seljaci koji su tek pokupljeni“.

Da OVK kidnapuje i ubija Srbe, Bernsu je više puta skrenuo pažnju tadašnji načelnik MUP-a Srbije na Kosovu general Sreten Lukić.

Kada je američka misija pokušala da sarađuje sa liderima OVK na oslobađanju otetih, oni su tvrdili da su srpski civili naoružani i da su borci, rekao je Berns.

Sudija Kristof Bar je pitao svedoka da li je OVK ubila neke od kidnapovanih srpskih civila.

„Jeste“, odgovorio je Berns.

On je potvrdio da je OVK, pored Srba, kidnapovala i ubijala Albance za koje je sumnjala da su „sarađivali“ sa srpskim vlastima.

Jakup Krasnići i drugi lideri OVK sa kojima je kontaktirao povodom nestanka Albanaca u jesen 1998. negirali su da se to dešavalo, rekao je Berns.

Izvor: Radio Mitrovica sever; foto: skrinšot

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva