:

:

TV Most

Foto: Radio Mitrovica sever

clock

Februar 19, 2023   13:55

0

169

Blagoje Jovović, usamljeni osvetnik Pavelićevih žrtava

Promocija knjige “Blagoje Jovović – Srpski heroj u vučjoj jazbini” održana je danas u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici.

O knjizi je govorila autorka Marija Jovović, ćerka Blagoja Jovovića, čoveka koji je ostao upamćen kao atentator na jednog od najkrupnijih ratnih zločinca u Drugom svetskom ratu, Ante Pavelića, 10. aprila 1957. godine u argentinskom gradiću Lamos del Palomaru.

Blagoje Jovović rođen je 1922. godine u selu Kosić kod Danilovgrada u plemenu Bjelopavlića koja je služila Jugoslovensku vojsku u otadžbini u Bjelopavlićkoj vojno-četničkoj brigadi. U knjizi su dati odgovori na sva pitanja o životu i ratnim a i posleratnim zaslugama Jovovića. Kakva je bila njegova veza sa četnicima, a kakva sa partizanima? Kako je živeo u emigraciji u Italiji, a potom i u Argentini, gde je realizovao svoju ideju o uklanjanju Pavelića?

Jovović je bio osvetnik – usamljenik i time zbunio sve relevantne bezbednosne službe. Ideja, kao i put do njenog ostvarenja bili su, kažu, samo njegovi.

“Ubiću ga, da koliko-toliko osvetim sve nevine žrtve, decu, žene, starce, sve one stradale od ustaškog terora koji nisu nosili pušku”, rekao je Blagoje Jovović parohu crkve Svetog Save u Buenos Ajresu, jednom od veoma retkih ljudi kojima je poverio svoju zamisao.

Sve ostale detalje o čoveku koji je pre par godina dobio svoju ulicu u Zemunu, publika je čula od njegove ćerke, koja je autor ove knjige.

Događaj je organizovao Gradski muzej Kosovske Mitrovice.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Blagoje Jovovićpromocija knjigegradski muzejKosovska Mitrovica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva