:

:

TV Most

clock

April 24, 2021   21:20

0

304

Borba za uzurpiranu imovinu na KiM težak i bolan proces

Velimiru Krstiću iz Ugljara 20 godina je uzurpirana imovina koja se nalazi svega 6 kilometara od kuće u kojoj živi. Parcelu su nakon sukoba zauzeli pripadnici KFOR-a koji su na Velimirovo insistiranje plaćali rentu, ali nakon njihovog odlaska imovinu uzurpira Opština Priština, a 2012. je i bespravno privatizovana.

„Kada su oni (KFOR) otišli ja sam otišao na moje imanje i video da se tamo gradi, hteo sam da uđem, a tu su stajala trojica momaka kojima sam se obratio i rekao da je tamo moja imovina i da tamo ne grade. Tražili su mi dokumenta, na šta sam im ja dao posedovni list oni su mi tada rekli da srpski dokumenti ne važe“, priseća se Velimir.

Pod parolom "ne važi" na delu njegove parcele u Kosovu Polju napravljeno je sedam objekata, a drugi deo služi za odlaganje otpada sa pijace. 2006.godine Velimir je bio prinuđen da pokrene i sudski proces, međutim i tu nailazi na velike probleme.

„Osnovni sud je odjednom, u toku procesa, proglašen nenadležnim i predmet se deli na dva dela, a jedan se šalje na Vrhovni sud. Napisao sam žalbu, morao sam da platim sto evra, a predmet na Osnovni sud vrate tekposle šest, sedam godina“.

Od početka procesa, pre 15 godina, Velimiru je u postupku promenjeno sedam sudija, čime se svaki put slučaj vraćao na početak. Prethodne godine slučaj je iz Prištine prebačen u Gračanicu. Velimir se svih ovih godina obraćao velikom broju Međunarodnih, centralnih i lokalnih organizacija i institucija.

Pored pogoršanog zdravstvenog stanja on ne odustaje i poručuje da će nastaviti pravnu borbu za svoju imovinu.

„To je moje i ostaće moje, poručio sam im kada sam ih poslednji put video na svom imanju“, istrajan je Velimir Krstić.

Na Kosovu i Metohiji evidentirano je više od 70 000 zahteva za povraćaj uzurpirane imovine.

Izvor: RTV

KiMUgljareimovina Srba na KiMVelimir Krstić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva