:

:

TV Most

clock

Avgust 30, 2022   10:21

0

86

Borelj: Danas odluka EU o zajedničkoj obuci za Ukrajinu

Ministri odbrane Evropske unije mogli bi danas načelno da se dogovore o uspostavljanju misije EU za obuku ukrajinskih trupa, saopštio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, prenosi Rojters.  

Nekoliko zemalja EU već samostalno obučava ukrajinske trupe neko vreme i na taj način im omogućava da koriste oružje koje zapadne države isporučuju Ukrajini kako bi pomogli njenu borbu nakon ruskog napada, navodi britanska agencija.

"Situacija na terenu je i dalje veoma loša", saopštio je Borelj danas po dolasku na sastanak ministara odbrane EU u Pragu.

On je poručio da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu inicijativama, "kao što je misija obuke o kojoj će ministri razgovarati".

"Opšti, sveukupni politički dogovor o zajedničkoj misiji obuke je ono što mislim da moramo da postignemo danas. Nadam se da ćemo dobiti političko zeleno svetlo za ovu misiju", naglasio je visoki predstavnik EU.

Još nije poznato gde bi se mogao formirati širi program obuke EU i koji bi mandat mogao da ima, a Borelj nije naveo detalje, prenosi Rojters.

Kasnije u toku dana, ministri spoljnih poslova EU, koji se takođe sastaju u Pragu, mogli bi da se dogovore o pooštravanju izdavanja viza ruskim državljanima i da započnu debatu o široj zabrani turističkih viza, iako su zvaničnici EU saopštili da o tom pitanju nema potpune saglasnosti, navodi britanska agencija.

"U Evropi je rat, nedaleko odavde. Brutalna agresija Rusije biće najvažnija tema našeg današnjeg sastanka", saopštila je češka ministarka odbrane Jana Černohova, prenosi Rojters.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g/AP

BoreljEUUkrajinaobuka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva