:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2023   21:35

0

504

Borelj odgovorio Kurtiju: Deeskalacija ili posledice

Šef EU za bezbednost i spoljnu politiku Žozep Borelj ispostavio je premijeru prvivremenih kosovskih institucija, Aljbinu Kurtiju spisak mera neophodnih za smirivanje situcije na severu Kosova, uključujući povlačenje gradonačelnika iz Leposavića i severnog dela Kosovske Mitrovice, povlačenje specijalaca, te što skorije održavanje novih lokalnih izbora u četiri opštine na severu KiM.

Borelj se Kurtiju zahvalio na pismu je mu je uputio pre dva dana, navodeći da se premijer privremenih kosovskih institucija "ne bavi ključnim elementima koji su pokrenuli postojeću krizu i potezima neophodnim za deeskalaciju" severu KiM.

"Kao prvi korak, četvorica gradonačelnika sa severa Kosova moraju da rade sa lokacija koje se ne nalaze u opštinskim zgradama. Gradonačelnici Zubinog Potoka i Leposavića su već ispunili ovak zahtev. Nadamo se da će gradonačelnici Leposavića i severnog dela Mitrovice, koji su iz vaše stranke, takođe krenuti tim putem", navodi se u pismu šefa EU za spoljnu politiku i bezbednost.

EU je, takođe, zatražila momentalan prekid policijskih aakcija oko opštinskih zgrada na severu KiM, kao i povlačenje specijalnih policijskih snaga.

"Istovremeno, od Srbije tražimo da obustavi podršku radikalnim elementima u tim područjima. Posle deeskalacije, spremni smo da raszgovaramo o detaljnim bezbednosnim dogovorima sa Kforom i Euleksom u te četiri opštine", naveo je Borelj.

Šef EU za spoljnu politiku i bezbednost je zatražio i što skorije održavanje novih izbora u te četiri opštine, uz učešće Srba, navodeći da su ostavke gradonačelnika najbrži put i najlakši način da se stvore preduslovi za takve izbore.

Borelj je rekao da će Euleks, istovremeno, pratiti sve istrage vezane za događaje od 29. aprila,

"Članice Evropske unije i Sjedinjene Američke Države su uložili mnogo truda u proces normalizacije i želimo da vidimo napredak na ovom putu. Zbog toga je potrebna momentalna deeskalacija", naveo je evropski zvaničnik.

"Kako je 27 članica EU jasno upozorilo, poslediće će uslediti ukoliko ne bude deeskalacije", zaključio je Borelj, navodeći da su države članoce već upoznate sa tim merama.

Izvor: RTS

KiMBoreljKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva