:

:

TV Most

clock

Avgust 26, 2023   21:23

0

99

Borelj: Pad trgovinske razmene EU s Rusijom bez presedana

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je da je usled sankcija došlo do pada uvoza iz Rusije za više od 70 odsto u odnosu na nivo iz 2021. godine, dok je izvoz iz EU pao za 54 odsto.

„U poređenju sa 2021. godinom ukupan uvoz EU iz Rusije smanjen je za 58 odsto još 2022. što je bez presedana. Uvoz robe iz sektora koji ne obuhvata energente pao je za 60 odsto, to se najviše odrazilo na gvožđe, čelik, plemenite metale, drvo… Ta tendencija nastavlja da jača: u prvom kvartalu 2023. godine pad uvoza robe premašio je 75 odsto ne uzimajući u obzir energente, dok je u sferi energetike ta cifra još veća i iznosi minus 80 odsto“, napisao je on na svom blogu pod naslovom „Da, sankcije protiv Rusije funkcionišu“.

Podsetimo, ruski zvaničnici uvereni su da će se zemlja izboriti sa sankcionim pritiskom, kao i da zapadne zemlje nemaju hrabrosti da priznaju da su sankcione mere doživele krah.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, kao i da su sankcije nanele snažan udarac svetskoj privredi.

Izvor: Sputnik.rs; Foto: T a n j u g

BoreljEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva