:

:

TV Most

clock

Novembar 19, 2023   11:07

0

82

Borovčanin: Očekujem da izveštaj o Ekspo 2027 bude pozitivno ocenjen u Parizu

Direktor Kongresnog biroa Dušan Borovčanin rekao je da je Međunarodna izložba Ekspo2027 nesumnjivo najveći i najznačajni događaj koji će se organizovati u Srbiji i dodao da očekuje da izveštaj o pripremema bude pozitivno ocenjen u Parizu na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe.

Kako je rekao, pripreme su počele i ovo će, nakon Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, biti aspolutno najveći događaj u ovom regionu. 

Borovčanin je govorio i o odlasku ministra finansija Siniše Malog u Pariz na Generalnu skupštinu Međunarodnog biora za izložbe 27. novembra.

"To je međunarodna organizacija koja nam je dodelila organizaciju Ekspo2027, delagati su nam ukazali tu čast i ovo će biti prilika da im se još jednom na zvaničan način zahvalimo i predstavimo sebe", rekao je on.

Naglasio je da naša delegacija na toj skupštini podneti i izveštaj o napretku priprema za Ekspo2027, i dodao da je urađeno mnogo od kada je Srbija izabrana za domaćina te manifestacije.

"Ono što je interesantno, tog dana, u Parizu, glasaće se i o zemlji domaćinu za veliki Ekspo2030. Prema informacijama koje imam biće tesna borba između dva kandidata, iako ih ima tri, odnosno četiri. Kandidati su Rijad (Saudijska Arabija), Busan (Južna Koreja), Rim (Italija) i Ukrajina. 

On je podsetio da je nedavno i ministar Mali ugostio generalnog sekretara Biroa za izložbe Dimitrija Kerkentzesoma.

"Čuli smo i njegove utiske i on je rekao da su i oni dobili veliki broj upita za Ekspo2027 u Srbiji. On je rekao da, ako je na dosadašnjim izložbama učestvovalo 100 zemalja, u Srbiji se očekuje da taj broj bude 10 do 30 odsto veći", dodao je on.

Borovčanin smatra da će izveštaj biti ocenjen pozitivno i dodao da je predstavljen i Izvršnom komitetu međunarodnog biroa za izložbe. 

Borovčanin je naveo da postoji veliko interesovanje svih zemalja sveta za ovaj događaj. 

"Jedan od razloga za to jeste i tema koja je vrlo interesantna i neuobičajena za svetske izložbe do sada. Sa druge strane, ovaj region je sve zanimljiviji turistima i putnicima. Tako da ćemo 2027. godine imati priliku da promenimo način na koji se razmišlja o ovom reigonu i da pokažemo jednu pravu i pozitivnu sliku naše zemlje", dodao je on. 

On je objasnio da će se ekonomske aktivnosti odvijati u tri ciklusa.

"Prvi je period do 2027. godine. Nakon objave o održavanju Ekspo2027, javnost je bila veoma zainteresovana, a turistički radnici su dobili veći broj upita za Srbiju", rekao je on. 

Borovčanin očekuje da do 2027.godine u Srbiju dođu i nacionalne delegacije koje će učestvovati na Međunarodnoj izložbi.

"Očekujemo da će njihovi predstavnici, dolaziti u neku vrstu inspekcije destinacije, analizu prostora", rekao je on i dodao da će nivo ekonomskih aktivnosti biti povećan i do 2027. godine.  

Objašnjava da nam u 2027. godini slede tri meseca intezivnih ekonomskih aktivnosti.

"Međutim, ono što je za nas izuzetno važno jeste šta će se dešavati nakon 2027. godine. Sada imamo tri i po, do četiri godine da razmislimo kako ćemo upravljati nasleđem koje ostaje. Nesumnjivo je da će ostati vrlo važna komunalna i prateća infrastruktura, od koje će ne samo Beograd, nego i Srbija imati korist", dodao je on.

Borovčanin je najavio da su pripreme za izbor logoa za Ekspo2027 u toku i da očekuje da će u narednim danima imati zvaničnu informaciju o promeni identiteta kandidature. 

Izvor: T a n j u g

BorovčaninEkspo 2027
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva