:

:

TV Most

clock

Jun 13, 2023   19:50

0

98

Britanska ambasada za Kurtijev plan: Preduzmite korake za deeskalaciju situacije

Ambasada Velike Britanije u Prištini saopštila je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije poslao zemljama Kvinte svoj plan za smirivanje situacije na severu KiM, ali da su ambasadori razgovarali o tome tokom današnjeg sastanka. 

Iz ambasade su za Radio Slobodu Evropu naglasili da je stav Londona da treba da se preduzmu prvi koraci za hitnu deeskalaciju situacije. 

Komentarišući plan koji je predstavio Kurti za smirivanje situacije, iz ambasade su ocenili da je jasno da su novi lokalni izbori, na kojima bi učestvovali i Srbi sa KiM, moguće rešenje. 

"Međutim, stav Velike Britanije i dalje je da treba preduzeti prve korake za hitnu deeskalaciju situacije, posebno da se specijalne policijske jedinice uklone iz zgrada opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i da gradonačelnici ovih opština nastave da rade svoj posao sa alternativnih lokacija", poručili su iz britanske ambasade. 

Kurti je ranije danas rekao da je međunarodnim predstavnicima predao svoj predlog od pet tačaka za smanjene tenzija na severu Kosova i Metohije, koji, između ostalog, podrazumeva  raspisivanje vanrednih izbora na severu KiM, povratak dijalogu i održavanje sastanka na visokom nivou ove nedelje. 

Izvor: T a n j u g

Ambasada Velike BritanijePriština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva