:

:

TV Most

clock

Maj 10, 2019   15:11

0

225

Brnabić: Bez kulture nema jakog društva i ekonomije

Povodom jubilarne 175. godišnjice od osnivanja prvog državnog muzeja u Srbiji, atrijumu muzeja otvorena je danas izložba „Petar Ubavkić - dela iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu", a premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da je kultura neophodna u 21. veku ukoliko želimo da imamo jako, snažno i napredno društvo i istu takvu ekonomiju.

Navodeći da je Narodni muzej jedna od najznačajnijih kulturnih institucija koja čuva našu prošlost i tradiciju, Brnabić je konstatovala da će Narodni muzej sačuvati i našu budućnost.

Naše vlade u prošlosti često su grešile jer su zaboravljale kulturu, a trudile se da grade ekonomiju, kazala je premijerka i dodala: "Ozbiljna, moderna ekonomija je neodvojiva od kulture. Mi danas želimo da gradimo društvo zasnovano na znanju, kreativnosti, inovacijama...Za to su nam neophodna dva stuba. Kultura i obrazovanje. Ponosna sam što sam predsednica Vlade koja je postavila kulturu, umetnost i obrazovanje u samu srž o Vladinog delovanja. U prvoj godini mandata Vlade koju vodim uspeli smo da ponovo otvorimo rekonstruisanu zgrade Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu".

Premijerka je naglasila da takvi uspesi ne bi bili mogući da prethodni predsednik Vlade i sadašnji predsednik Aleksandar Vučić nije postavio ta dva projekta u fokus delovanja vlade kojom je predsedavao.

"Danas imamo čitav niz projekata za koje verujemo da su važni kako bi dali signal celom društvu koliko nam je kultura značajna. Nadam se da ćemo pozorište u Vranju uspeti da otvorimo u septembru ove godine", kazala je premijerka.

Pomenula je i "Radionicu", novu alternativnu scenu Narodnog pozorišta u Beogradu koja će biti otvorena za mlade stvaraoce, kulturni kreativni centar na prostoru nekadašnje Ložionice u Beogradu, na kojem se trenutno radi, prvu kreativnu Ambasada Srbije u Londonu, čije otvaranje se priprema.

"Biće to mesto gde će naša kulturna diplomatija pokazivati sve što Srbija ima da ponudi. Imamo i izložbu Marine Abramović čije otvaranje zakazano za 21. septembar u Muzeju savremene umetnosti ove godine. Biće to prva izložba naše velike umetnice u njenoj Srbiji..."kazala je Brnabić.

Premijerka je rekla i da danas putuje u Veneciju, ali, kako je navela, ne samo radi podrške Srbiji i njenom predstavniku na Bijenalu savremene umetnosti, već i zbog promocija novog brenda Srbije pod nazivom "Srbija stvara".

"Srbija stvara ideje, inovacije, muziku, film, tehnologiju, talente...sve što je važno za Srbiju" kazala je Brnabić.

Komentarišući današnju vojnu i policijsku paradu u Nišu premijerka jen kazala da je zaj događaj pokazao tradicionalnu moć jedne zemlje, da ovom što danas slavimo u Narodnom muzeju predstavlja novu moć Srbije bez koje u 21. veku nema jake i moderne zemlje i njene ekonomije. "Brinemo o tradicionalnoj moći ali i o kulturi i obrazovanju u Srbiji", poručila je Brnabić.

Bojana Bojić Brešković, direktorka Narodnog muzeja napomenula je da su istoriju te institucije kulture u 21. veku obeležili zanemarenost i teški trenuci.

"Narodni muzej nije imao svoju stalnu postavku, ali je zahvaljujući brizi i politici kontinuiteta zaštite naše kulturne baštine sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića ponovo otvoren. U mandatu sadašnje premijerke Ane Brnabić uspeli smo da završimo težak posao rekonstrukcije i da vratimo ljude u Narodni muzej", navela je direktorka. Dodala je da je od otvaranja muzeja 28. juna bilo nešto više od 200 hiljada posetilaca, te ponovila da bez energije i upornosti predsednika Vučića Narodni muzej u Beogradu ne bi opstao.

"Takođe zahvaljujući konstantnoj brizi i praćenju dešavanja u našoj instituciji Narodni muzej je danas otvorena kuća kulture i umetnosti. Mesto susreta i izuzetno važno središte predstavljanja naše kulturne baštine", kazala je Brešković.

Na svečanosti u Narodnom muzeju dodeljena su danas priznanja i zahvalnice.

Izvor: Танјуг

Brnabićkultura
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva