:

:

TV Most

clock

Januar 17, 2024   10:06

0

112

Brnabić: Kurti ubija svaku vrstu dijaloga

Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je nadu da neće doći do ukidanja platnog prometa sa Srbijom i ukidanja dinara na Kosovu, ističući da takvim potezima premijer Kosova Aljbin Kurti ne doprinosi normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, već ubija svaku vrstu dijaloga.

"To je, kao što je predsednik Vučić rekao, jedan od ključnih problema ne samo za dalji proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, već uopšte u postojanju bilo kakvog dijaloga.  Ako se dovode u pitanju takve stvari kao što je ukidanje platnog prometa i ukidanje dinara, onda zaista Kurti stavlja sve karte na to da nema više bilo kakvog dijaloga", rekla je Brnabić za TV Prva.

Brnabić je podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao sastanak na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O'Brajenom, koji je, kako kaže, veoma važan za Srbiju i o kome će sam predsednik više govoriti.

Ocenila je da je veoma važno za zemlju da se vode otvoreni razgovori sa partnerima, dodajući da SAD i ostalim zemljama odgovara da u regionu bude stabilnost i da im ne nikako ne treba još jedan konflikt na evropskom kontinentu.

"U našem nacionalnom interesu su mir i stabilnost. Srbija postiže velike rezultate kada je u pitanju ekonomski napredak i razvoj. Za sve to je preduslov mir", poručila je Brnabić.

Sa druge strane, prema njenim rečima, Aljbin Kurti radi sve kako bi došlo do destabilizacije situacije na terenu.

"Aljbin Kurti je na kraju krajeva neko ko je prouzrokovao egzodus i albanskog naroda i ne vidim da ga to nešto naročito zabrinjava. Takav fanatik nije dobar ni za Srbe, ni za Albance", ukazala je Brnabić.

Zvanični Beograd će, kako kaže, nastaviti da se bori da očuva mir i stabilnost, kao i za interese srpskog naroda na Kosovu.

Ona je naglasila da Srbija ima podršku srpskog naroda na Kosovu, kao i Srpske liste, i izrazila nadu da neće doći do ukidanja platnog prometa.

Brnabić je, komentarišući jučerašnji protest opozicije ispred RIK-a u Beogradu, koji je organizovan na dan smrti Olivera Ivanovića, istakla da opoziciji ni jedan datum ne znači apsolutno ništa, već da im je jedino stalo do sopstvenih ineresa.

"Po svemu sudeći opoziciji ti datumi nisu bitni. Podsetiću koliko je njima nevažno bilo šta osim njih samih. Iskoristili su 15 godina pogroma na Kosovu da bi opkolili Predsedništvo u Beogradu. To je iskoristila svetska javnost da ne kaže ni jednu reč o pogromu koji je od Oluje najveće etničko čišćenje na tlu Evrope. Glavna tema je svuda bila upad u Predsedništvo i protesti u Beogradu", istakla je Brnabić.

Opoziciji su samo, kaže Brnabić, važni sopstveni interesi i ne ramišljaju o nacionalnim interesima i potrebama gtrađana.

Izvor: Kosovo online/ TV Prva

KiMBrnabićKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva