:

:

TV Most

clock

Novembar 03, 2022   15:18

0

161

Brnabić: Odgovorićemo na nemačko-francuski predlog non pejperom

Premijerka Ana Brnabić prenela je novinarima da danas u Berlinu na samitu Berlinskog procesa nije imala komunikaciju za Aljbinom Kurtijem, da sa Olafom Šolcom i Miroslavom Lajčakom nije razgovala o francusko-nemačkom predlogu za KiM, i poručila da će Srbija, kako je rekla, dati svoj odgovor i uručiti non pejper.

Na pitanje da prokomentariše to što se u prištinskim medijima pojavila informacija da će Kurti razgovrati sa Šolcom u vezi sa francusko-nemačkim predlogom i da li je o tome razgovarala sa Šolcom i da li je uopšte imala komunikaciju sa Kurtijem, Brnabićeva je rekla:

"Nije bilo komunikacije sa Kurtijem. Sa Šolcom sam razgovarala o mnogim stvarima, nismo o predlogu. Mislim da on nije hteo danas na tom nivou da se bavi tim predlogom. Ali, svakako ćemo mi završiti sa našim odgovorom i uručiti non pejper. Razgovarala sam malo sa Lajčakom i oko toga nemam šta tu da kažem, to nije bilo tema, osim da treba da se nađe rešenje i da je rešenje dobro za stabilnost reigona, da se ne bi kriza iz Ukrajine i rat i nestabilnost prelivali na Balkan", navela je premijerka Srbije.

Kako je rekla, ništa više od toga, osim što opet sve mnogo lepo zvuči...

"Dala sam konkretan predlog - implementirajte prvi sporazum o normalizaciji i biće sve mnogo jasnije i bolje i onda možemo da idemo dalje", istakla je Brnabićeva.

Kaže da je na marginama samita razgovarala i sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije.

Sumirajući razgovore sa Šolcom i Lajčakom kazala je da je vodila razgovor na temu preregistracije, oduzimanju Srbima na KiM osnovnih prava i prava na glas, kao i načinu kako je to tretirano u izveštaju o napretku.

"To je to, sve u svemu divan dan", dodala je ironično ona.

Istakla je da su danas u Berlinu potpisala još tri sporazuma, ali da se ne zna, kao i do sada, da li će biti poštovani.

"I šta ćemo sad, hoćemo li ih implementirati? A ko će da kaže da li ćemo ih implementirati? Potpisali smo mnogo važnijie sporazume, 2013. Briselski sporazum i da li je Priština implementirala i da li je neko nešto rekao osim deklarativne osude i da moraju da primene? Svaki sporazum se svodi na to da neko želi da implementira a neko ne želi. I neko ga potpiše samo da bi prošao samo još jedan dan i da bi dobio neke poene kod kuće i svi su srećni. Kako mislite da će Kurti da se ponaša prema tim sporazumima - onako kako želi, nijedan sporazum do sada nije primenio i niko mu ništa nije rekao. I sada smo potpisali još tri i ako hoće da ih primeni - hoće, ako ne - neće. I ja valjda sad moram da tapšem", rekla je Brnabićeva.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMBrnabićnemačko-francuski predlognon pejper
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva