:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jun 19, 2019   16:58

0

61

Brnabić sa francuskim premijerom Filipom

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Parizu sa francuskim premijerom Eduarom Filipom.

Premijerki je ispred vlade priređen svečani doček.

Na agendi razgovora su pitanje napretka Srbije na putu ka EU, bilateralni odnosi i jačanje ekonomske saradnje.

Nezaobilazno pitanje je i KiM, posebno imajući u vidu da bi za nepune dve nedelje francuski predsednik trebalo da bude domaćin sastanka sa predstavnicima Beograda i Prištine.

Sastanak se održava u trenutku kada dve zemlje obeležavaju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Savremene odnose tokom 20. veka je obeležilo savezništvo u Prvom svetskom ratu, kao i snažne političke, privredne i kulturne veze, naročito u međuratnom razdoblju.

Francuska je danas na listi 10 najvećih investitora u Srbiju, oko 100 francuskih kompanija posluje u njoj i zapošljava 11.000 radnika.

Što se tiče obima robne razmene, on je u periodu januar-april 2019. iznosio 401,9 miliona evra (izvoz iz Srbije je bio 152,1 miliona evra, a uvoz u Srbiju 249,8 miliona evra).

U 2018. ukupna robna razmena dostigla je vrednost od oko 1,1 milijarde evra i beleži rast od 6,6 odsto u odnosu na 2017.

Očekuje se dalje povećanje vrednosti trgovinske razmene i rast francuskih investicija, prvenstveno u infrastrukturu, modernizaciju industrije, energetiku, kao i ekološke projekte.

Aktivna saradnja postoji i u sektoru odbrane.

Srbija ima predstavnike u brojnim vojnim misijama EU i UN, a sa Francuskom na tom polju ostvarila je značajnu saradnju u okviru misija u Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

Saradnja sa Nemcima

Partnerstvo s nemačkom kompanijom Em Te U počeće u oktobru otvaranjem centra za obuku u Srbiji, najavila je premijerka, Ana Brnabić, nakon sastanka sa članom upravnog odbora , Mihaelom Šraje-gom na vazduhoplovnom sajmu u Bur-žeu, kod Pariza.

Izvor: Танјуг, RTV

BrnabićFilipePariz
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva