:

:

TV Most

Foto: B92

clock

Avgust 05, 2020   16:31

0

61

Brnabić: Smanjuje se pritisak na zdravstveni sistem, još nije vreme za opuštanje

U poslednja 24 sata testirano je 9.858 osoba, a na virus korona pozitivno je 295 ljudi, umrlo je devet osoba, kaže premijerka Ana Brnabić.

Ona je na konferenciji za medije rekla da su na respiratoru 132 pacijenta.

"Imamo novih 295 slučajeva zaraze virusom korona, ali realnost je da se procenti smanjuju i da pritisak na zdravstveni sistem slabi", navela je Brnabić.

Da se situacija polako smiruje potvrđuje i činjenica, kako je rekla da je više otpuštenih pacijenata iz bolnica nego što je hospitalizovano.

Hospitalizovano je 287 pacijenata, a otpušteno 190 pacijenata.

Devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da kao društvo ulazimo u jesen mnogo spremniji nego što smo bili do pre nekoliko meseci i da je danas počeo obilazak postojećih 22 PCR laboratorije širom Srbije za korona virus, kao i devet lokacija za moguće nove laboratorije.

Želimo da se još bolje spremimo za jesenj i zimski talas korona virusa, rekla je Brnabić na konferenciji za medije.

"Te lokacije nisu sve potvrđene, već treba da vidimo da li je tu moguće da obučimo ljude i kupimo svu potrebnu opremu", dodala je ona.

Kaže da je potrebna još jedna laboratorija u Beogradu i to u okviru Gradskog zavoda za javno zdravlje i Batuta, zatim to su zavodi za javno zdravlje u Šapcu, Užicu, Kruševcu, Zaječaru i Vranju.

Tu je i Medicinski fakultet u Kragujevcu i biće otvorena još jedna laboratorija u Kosovskoj Mitrovici.

"Ovo je rezultat plana koje smo usvojili kao krizni štab u okviru priprema za jesen i zimu i radne grupe za koordinaciju rada mikrobioloških laboratorija koju je formirala vlada, i tu imamo ukupno 33 osobe koje će u naredna četiri dana obići 30 lokacija širom Srbje. U ponedeljak će radna grupa uraditi analizu prikupljenih podakata i preporučiti mere za podizanje kapaciteta postojećih i otvaranje novih kovid PCR laboratorija. Podižiemo kapacitete za pcr testiranje što je ključ borbe protiv korona virusa".

"Zaista očekujemo smirivanje situacije, ali to zavisi od svih nas i od toga koliko se pridržavamo mera prevencije. dugujem veliku zahvalnost građanima ozbiljno shvatili zajedno se borimo i najveći broj građana se odgovorno ponaša", kazala je ona. Izvinila se u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića što nije mogao da prisustvuje konferenciji danas i navela da će on prisustvovati u petak na konferencijiji u 15 časova.

Vučić rekao - bićemo u prvih 20 kada bude vakcina

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je predsednik Aleksandar Vučić rekao da će Srbija biti u prvih 20 zemalja koje će dobiti vakcinu protiv korona virusa, a da će to biti u trenutku kada vakcina bude bezbedna za upotrebu i kada budu završena sva testiranja.

"Svako ko je želeo da čuje, potpuno jasno bi razumeo šta je predsednik hteo da kaže", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje - konstataciju da je predsednik Vučić najavio da će Srbija dobiti krajem novembra ili početkom decembra ove godine, a da su iz Svetske zdrastvene organizacije pre dva dana saopštili da možda vakcina neće biti gotova do kraja godine i da možda nikada neće biti leka protiv kovida.

Brnabić je, uz to, primetila da pojedini mediji pomno prate izjave predsednika, ali selektivno, te da nikada ne "propituju" za njegove izjave poput one da je srpska ekonomija najbrže rastuća ili da će biti povećane plate ili nešto slično tome.

Kon: Epidemiološka situacija se popravlja, ali mere na snazi

Član Kriznog štaba i epidemiolog Predrag Kon kazao je da se epidemiološka situacija u Srbiji blago popravlja, da se smanjuje broj novootkrivenih slučajeva i da je to vidljivo i po pražnjenju bolnica i po broju ambulantnih pregleda, posebno u Beogradu.

"Smanjuje se broj pregleda, u ponedeljak prošle nedelje je bilo 632 pregleda, dok u ponedeljak ove nedelje smo imali 488. U utorak prošle nedelje smo imali 566 pregleda, dok ovaj utorak je bilo 363 pregleda", naglasio je Kon.

Kako je kazao, subotom i nedeljom takođe je zabeležano smanjenje broja ljudi koji se javljaju ambulantama, ali kako je naveo, to može da bude i zbog navike da se kod lekara ide posle vikenda.

"Svi pokazateli ukazuju na to da se nalazimo u jednoj situaciji postepenog smirivanja i od jedne jasno nepovoljne ulazimo u nesigurnu situaciju", istakao je Kon.

Naglasio je da je važno da se i dalje sprovode mere, da se izbegavaju kontakte, nose zaštitne maske i da se poštuju sva upozorenja.

Kovid 19 ostavlja ozbiljne promene na bubrezima

Direktorka KC Vojvodine Edita Stokić kazala je danas da kovid 19 osim promena na plućima izaziva promene i na drugim organima, među kojima je akutna bubrežna insuficijencija.

Ona je na konferenciji za medije rekla da se u KC Vojvodina leče pacijenti sa teškom kliničkom slikom, kod kojih je uočena akutna bubrežna insuficijencija.

"Prema podacima iz Kine gde se akutno bubrežna insuficijencija javlja od 0,5 do 29 odsto kod obolelih pacijenata, a studija iz SAD je pokazala da je taj broj do 37 odsto", navela je Stokić.

Ona je naglasila da ukoliko pacijent dospe u jedinicu intenzivne nege akutno zapaljenje bubrežne funkcije može da se javi čak u od 78 do 90 odsto.

Naglašava da je zbog toga lečenje kovid pacijenata multidisciplinarno.

Stokić je navela da je u Ginekološko-akušerskoj klinici KCV u poslednja 24 sata rođeno 35 beba, od toga 24 dečaka i 11 devojčica.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva