:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 31, 2022   13:58

0

143

Brnabićeva sa delegacijom MMF-a

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju je predvodio Jan Kes Martejn, o tekućim makroekonomskim kretanjima u Srbiji i svetu, prioritetima za naredni period u različitim sektorima, kao i o budućem stendbaj aranžmanu sa tom finansijskom institucijom, saopšteno je iz Vlade.

Ana Brnabić je, kako se navodi u saopštenju, istakla da je najvažnije da Srbija zadrži teško stečenu fiskalnu stabilnost, kao i da nastavi sa započetim reformama, pri čemu je u tom smislu upravo važan budući stendbaj aranžman sa MMF-om, o kome se pregovora tokom njihove aktuelne posete.

Dodaje se da je na sastanku bilo reči i o energetskom sektoru, a premijerka je naglasila da Vlada ima tri prioriteta: diversifikaciju izvora snabdevanja, izgradnju novih kapaciteta, kao i energetsku efikasnost.

Brnabićeva je, govoreći o prioritetima nove vlade, rekla da će to biti dalji privredni rast zasnovan na edukaciji, znanju i uslugama, nastavak investicija u IT, biotehnologiju i veštačku inteligenciju, kao i da će se raditi na digitalizaciji sistema zdravstvene zaštite i energetskog sektora.

Martejn je ocenio da je do sada Srbija pokazala otpornost svoje ekonomije u odnosu na nestabilna dešavanja u Evropi i svetu i da je važno nadalje praviti tzv. bafere, kako bi zemlja bila spremna na eventualne šokove.

Prema njegovim rečima, važno je održati strogu monetarnu i fiskalnu politiku, pre svega zbog inflacije, pri čemu fiskalna politika treba da prati strogu monetarnu politiku.

Istakao je i da MMF u tome želi da podrži Srbiju i da je zato značajan novi stendbaj aranžman, dodavši da je u pitanju važan program oko koga bi se obe strane saglasile.

Martejn je pohvalio to što i dalje postoji visok nivo stranih direktnih investicija u Srbiju, a Brnabić je napomenula da se nastavlja i sa velikim javnim ulaganjima u kapitalne projekte.

"Predsednica Vlade je naglasila da su važni inovativni načini da se poveća produktivnost ekonomije, kao što su dualno obrazovanje i inovacije, dodavši da investitori ne odustaju od ulaganja u Srbiju i da će, u tom smislu, biti još dobrih vesti", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su sastanku u Vladi prisustvovali su i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ana BrnabićMMF
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva