:

:

TV Most

clock

Mart 02, 2024   13:11

0

48

Brojni sastanci šefa srpske diplomatije na Diplomatskom forumu u Antaliji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se u Antaliji sa šefom diplomatije Gabona Reži Onanga Ndiajem kome je zahvalio na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

"Na sastanku sa šefom diplomatije Gabona Reži Onanga Ndiajem istakao sam da ostajemo čvrsto opredeljeni za dalje unapređenje i produbljivanje sveukupne saradnje sa Gabonom, ponosni na tradicionalno prijateljstvo naših zemalja“, naveo je Dačić na Instagramu.

Dačić se na marginama skupa u Antaliji sastao i sa šefom turske diplomatije Hakanom Fidanom.

On je, pored zvaničnih sastanaka, kratko razgovarao i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom. 

U razgovoru Dačića i kralja Msvatija III konstatovano da su odnosi između dve zemlje prijateljski i potvrđena je spremnost za njihovo dalje jačanje, posebno u oblastima nauke i informacionih tehnologija. 

Postignuta je saglasnost oko neophodnosti unapređenja političkog dijaloga, kroz razmenu poseta na visokom i najvišem nivou. 

Šef srpske diplomatije zahvalio je kralju Msvatiju III na principijelnoj poziciji Kraljevine Esvatini o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova. 

Dačić je izrazio zadovoljstvo što studenti iz Kraljevine Esvatini studiraju u Srbiji u okviru programa stipendiranja stranih studenata "Svet u Srbiji", kao i zbog uspešne saradnje naših zemalja na multilateralnom planu. 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se , na marginama Diplomatskog foruma u Antaliji, sa kolegom iz Moldavije, Mihaijem Popšojem, a tema razgovora bilo je unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i Moldavije.

"Drago mi je što sam na marginama Antalijskog diplomatskog foruma imao priliku da sa moldavskim kolegom Mihaijem Popšojem razgovaram o brojnim pitanjima od značaja za dalje unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje naše dve zemlje", naveo je Dačić na svom Instagram profilu. 

Ministar Dačić učestvuje na panelu "Izazovi i prilike na Balkanu". 

Pored njega, učesnici na panelu su i ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova Crne Gore Filip Ivanović, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, kao i specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Sjuart Pič. 

Antalijski diplomatski forum otvoren je juče, traje tri dana i okuplja gotovo 4.500 učesnika, uključujući 19 lidera država i 73 ministra, kao i 57 međunarodnih predstavnika.

Izvor: TV Most, instagram; Foto: instagram/Ivica Dačić

DačićAntalijaGabonReži Onanga Ndiaje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva