:

:

TV Most

Foto: Kosovo onlajn

clock

April 17, 2024   10:14

0

89

Čelić: Kosovo ne ispunjava kriterijume za članstvo u Savetu Evrope

Docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici Duško Čelić ukazuje da Kosovo niti formalno-pravo, niti suštinski zadovoljava kriterijume za članstvo u Savete Evrope jer, kada je reč o formalnom smislu, nije država, a suštinski umesto da poštuje ljudska prava, prištinske institucije predstavljaju instrument za kršenje istih.

Čelić je za Kosovo onlajn komentarisao jučerašnje glasanje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope na kojem je Kosovo dobilo preporuku za članstvo u toj međunarodnoj instituciji i naveo da je, prema njegovom mišljenju, to nastavak jedne neprincipijalne igre.

"Da ne kažem prljave igre u koju su sada upletena i radna tela Saveta Evrope. Da bude jasno, Kosovo niti formalno-pravno, niti suštinski zadovoljava kriterijume da može biti član Saveta Evrope - suštinski jer nije reč o državi, a član Saveta Evrope može biti samo država, reč je o teritoriji koja je i prema Rezoluciji 1244 i prema Ustavu Srbije deo suverene države Republike Srbije", kazao je Čelić.

Kada je reč o suštinskom sadržinskom aspektu, kako kaže Čelić, Kosovo u vrednosnom smislu ne ispunjava nikakve uslove jer nepostoji poštovanje ljudskih prava.

"Kosovo ne da ne poštuje nikakva ljudska prava, već nažalost ti samoproglašeni organi sistematski sprovode nasilje nad preostalim srpskim stanovništvom, dakle ne da štite ljudska prava na šta su obavezni i oni i međunarodna zajednica na teritoriji Kosova i Metohije, nego predstavljaju faktor nestabilnosti i faktor kršenja ljudskih prava", naglašava.

Primećuje da se u odluci Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koliko je moglo da se sazna ne spominje obaveza Kosova da podnese nacrt statuta Zajednice srpskih opština njihovom Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti.

"Koliko vidim, postoji ta dvotrećinska politička većina. Mislim da teško možemo da očekujemo da na Savetu ministara bude drugačija odluka, očigledno je da je politička odluka zapadnih centrara pala da se Kosovo 'nagradi' za sve ono što pod znacima navoda čini na Kosovu i Metohiji članstvom u Savetu Evrope", zaključuje Čelić.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva