:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk / KUD Kopaonik

clock

Decembar 05, 2023   17:57

0

164

Centralni savez amatera u kulturi Srbije dodelio Zlatnu plaketu KUD-u ,,Kopaonik'' iz Leposavića

Folklorni Ansambl KUD "Kopaonik“ iz Leposavića osvojio je Zlatnu plaketu Centralnog saveza amatera u kulturi Srbije, na 23. Republičkom festivalu reprezentativnih folklornih ansambala Srbije, koji je održan 2. i 3. decembra u Obrenovcu.

Na ovom festivalu učestvovalo je četrnaest ansambala. KUD "Kopaonik" se predstavio Gradskim igrama iz Đakovice i Peći. 

Žarko Radosavljević član i šef igračkog sektora KUD "Kopaonik" za TV Most kaže da su presrećni zbog osvajanja Zlatne plakete i da su vredno radili za to priznanje. 

Foto: TV Most

"Velika nam je čast što smo bili učesnici četrnaest najboljih ansambala u Srbiji. Igrali smo gradske igre iz Đakovice i Peći, osvojili smo zlatnu plaketu. Ovo nam je veliki podstrek da nastavimo dalje sa radom. Drago nam je zbog nagrade, a pre svega da pokažemo tradiciju i kulturu našeg naroda sa prostora Kosova i Metohije. Konkurencije je bila jaka među četrnaest najboljih ansambala u Srbiji, radom i trudim očekivali smo nagradu zlatnu i osvojili smo baš zlatnu", kazao je Radosavljević. 

Kako je svaka druga godina održavanja "Smotre folklornih ansambala Srbije" takmičarska, time ovo priznanje daje podstrek da se još bolje i vrednije radi, ističe umetnički direktor KUD "Kopaonik" Đorđe Lakušić. 

"Tokom godine vrši se selekcija po okruzima, a zatim stručne komisije biraju najbolje ansamble iz svakog okruga i svih delova Srbije. Ove godine su odabrana četrnaest KUD-ova na prostoru cele Srbije i to je zaista jedna u pravom smislu reči reprezentacija folklora Srbije. To su bili divni sadržajni programi, zaista kvalitet tolikog nivoa da nemam reči šta da kažem, osim sve čestitke svima koji su učestvovali, zato što su se svi potrudili da se predstave u najboljem smislu sa kapacitetom koji poseduju. Bogu velikom hvala, zaista je u Srbiji raskoš i bogatstvo folklora toliko veliko, da čovek može da se oseća lagodno i da uživa u svim tim sadržajima koji su dolazili od juga Srbije pa sve do severa i od Užica do nas, sa prostora Kosova i Metohije", rekao je Lakušić za TV Most. 

Foto: TV Most

On je dodao da je srećan jer KUD "Leposavić" već dvadesetak godina  spada u red najboljih ansambala Srbije.

"Svi ansambli su na ovom festivalu zaslužili zlatne plakete. Mi smo srećni zbog toga što smo i mi u toj grupi, a posebno sam srećan što smo mi u kontinuitetu već nekih dvadesetak godina u red najboljih ansambala Srbije. To nije lako ostvarivo, iziskuje svakodnevni rad, neprekidan rad koji crpimo ovde uz neprekidnu dogradnju i izgradnju infrastrukture što taođe nije ni malo lako kad posmatra neko ko se ne razume u ono što mi ovde radimo, smatrajući da je to nešto lako", istakao je Lakušić. 

Lakušić je istakao da je srećan i zadovoljan, jer su uspeli kao KUD "Kopaonik" da kroz mlađe kadrove budu održivi na visokom nivou i da za 25 godina njihovog rada, ova Zlatna plaketa dođe kao kruna dosadašnjeg rada. 

Foto: TV Most

Prvu zlatnu medalju na Republičkom festivalu reprezentativnih folklornih ansambala Srbije osvojili su početkom 2000. godine, dok su između dva zlata u ove dvadeset i tri godine osvajali srebrne i bronzane plakete.

Izvor: TV Most

KUD LeposavićZlatna plaketa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva