:

:

TV Most

clock

Jun 05, 2019   17:47

0

178

Cerar: Premijer će odrediti kandidate za komesara EU

Povodom spekulacija da je upravo on kandidat za slovenačkog komesara EU, ministar inostranih poslova Slovenije Miro Cerar izjavio je danas da vladajuća koalicija još nije razgovarala o potencijalnim kandidatima, i dodao da će premijer Marjan Šarec biti taj koji će ih nominovati.

Cerar je juče saopštio da se na jesenjem kongresu svoje Stranke modernog centra (SMC) neće kandidovati za predsednika, zbog, kako je rekao, loših rezultata na nedavno održanim izborima za Evropski parlament.

Takva odluka je, navodi STA, izazvala glasine da je on kandidat u koalicionim razgovorima o kandidatu za evropskog komesara koji bi trebalo da pocnu ozbiljno sledeće nedelje.

Šarec je na marginama samita „Inicijative tri mora“ rekao da će kandidata odrediti vlada, a da su sve ostalo spekulacije.

„Postoji više odgovarajućih kandidata, pa će pred vladom biti težak izbor“, istakao je Šarec.

Slovenački premijer je izrazio nadu da će procedura imenovanja kandidata biti pokrenuta u što skorijem roku.

Cerar je naveo da će ostati ministar spoljnih poslova, a da će SMC i dalje biti čvrsti član vladajuće koalicije i da će novom vođstvu pomagati da stranka ostane značajan politički faktor, prenosi STA.

Za SMC je glasalo samo 1,6 odsto birača, što je nedovoljno da osvoji ijedan od osam slovenačkih mandata u parlamentu EU.

Izvor: Танјуг

CerarkomesarEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva