:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Avgust 01, 2023   13:51

0

86

CG: Demokrate i Bošnjačka stranka dale saglasnost da Milatović poveri mandat Milojku Spajiću

Demokratska Crna Gora dala je saglasnost predsedniku Jakovu Milatoviću da poveri mandat za sastav nove vlade lideru PES Milojku Spajiću i očekuje da će on u narednom periodu naći zajedički jezik sa drugim koalicionim partnerima, izjavio je danas lider Demokrata Aleksa Bečić.

Bečić je to rekao nakon konsultacija sa predsednikom Milatovićem o izboru mandatara za sastav nove 44. Vlade Crne Gore.

Bečić je rekao da je sa Milatovićem imao sadržajan razgovor na kojem su iskazali očekivanja da u što skorijem roku Crna Gora dobije novu zakonodavnu izvršnu vlast.

"Istakli smo da Crnoj Gori ne treba ni ekspertska ni manjinska vlada već je potrebna politčka vlada koja će imati podršku većine poslanika u parlamentu. Jasno je da je dobro je i bolje da je ta podrška veća ali da je najvažnije da Crna Gora izađe iz VD stanja i da dobije novu vladu", rekao je Bečić novinarima.

Komentarišući navode da u pregovorima može biti tačka spoticanja mesto predsednika parlamenta, Bečić je kazao da Demokrate nikad nisu nikoga ucenjivale i da su samo dogovarale i prihvatile ponudu koju im je uputio Spajić.

"Demokrate nikad nisu trgovale, niti su ikada bilo koga ucenjivale. Demokrate su uvek razgovarale, dogovarale i prihvatale ponudu koju nam je uputio kandidat za mandatara za sastav nove vlade", naveo je lider Demokrata.

Na pitanje šta je tačno ponuđeno Demokratskoj Crnoj Gori, Bečić je kazao da će to saopštiti mandatar koji vodi proces onda kada bude smatrao da je zaokružio proces i da može da izađe sa finalnim rešenjima u odnosu na sve potencijalne koalicione partnere.

"Ne želim da govorim u nečije ime, da odmažem u bilo kom procesu. Između nas nema otvorenih pitanja i mi imamo dogovor među nama, zbog toga i na bazi demokratskih principa jer su osvojili najviše mandata na izborima, dali smo saglasnost da predsednik države poveri mandat za sastav nove vlade Spajiću", naveo je Bečić, preneo je portal RTCG.

Bošnjačka stranka podržala lidera PES Spajića za mandatara

Predsednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović izjavio je danas nakon konsultacija sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem o izboru mandatara da će njegova stranka podržati lidera PES Milojka Spajića.

Ranije danas, Milatović je obavio konsultacije sa predstavnicima Demokrata o izboru mandatara za sastav nove vlade.

Današnje konsultacije Milatović nastavlja sa predstavnicima Demokratske narodne partije kojom rukovodi Milan Knežević.

Milatović je juče razgovarao sa liderom PES-a Milojkom Spajićem, liderom DPS-a Danijelom Živkovićem i liderom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem.

U Vladi Crne Gore oni koji pružaju jedinstvenu podršku NATO, Ukrajini, Evropskoj uniji

Crna Gora ima jedinstvenu priliku da ubrza svoj put ka Evropskoj uniji (EU), ocenio je izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Eskobar je komentarisao početak konsultacija o mandataru za sastav nove vlade i istakao da su SAD ohrabrene demokratskim napretkom Crne Gore, koji uključuje nedavnu nesmetanu tranziciju predsedničke vlasti i parlamentarne izbore.

Crna Gora sada ima jedinstvenu priliku da ubrza svoj put ka EU, kazao je Eskobar u izjavi za agenciju Mina. Kako je naveo, nedavni predsednički i parlamentarni izbori naglasili su snažnu želju građana Crne Gore za evropskim integracijama, evroatlantskim vrednostima, kao i njihovu podršku NATO-u.

Ponovio je da se SAD raduju brzom formiranju nove vlade i precizirao ko treba da čini novu izvršnu vlasti. Čiji članovi podržavaju pristupanje Crne Gore EU, jedinstvenu podršku NATO-a Ukrajini, građansku prirodu države, poštovanje ljudskih prava, unapređenje uslova za rad dinamičnog civilnog društva i koji teže unapređenju reformi za postizanje tih ciljeva.

Izvor: T a n j u g

Crna GoraVlada Crne GoreJakov MilatovićMilojko SpajićDemokratska Crna GoraBošnjačka stranka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva