:

:

TV Most

Foto: Radio Kontakt plus

clock

Maj 07, 2021   17:57

0

166

Crveni krst Kosovske Mitrovice: Računajte na nas

Crveni krst Kosovske Mitrovice za 102. godine postojanja, može se pohvaliti istrajnošću, upornošću, željom da pomogne u datom trenutku, kao i velikim brojem volontera, koji pokazujući humanost na delu, vraćaju nadu svojim sugrađanima.

Crveni krst Kosovske Mitrovice od 2000. godine, kada je ostao bez prostorija u južnom, svoje delovanje nastavlja u severnom delu grada na Ibru.

Sve ove godine, koje nisu obeležili sjajni događaji, ostao je uz narod i za narod, kaže za Radio Kontakt Plus, sekretar mitrovičkog Crvenog krsta, Saša Nikolić. 

„Zaista u tim trenucima nije bilo lako, ali se nismo mnogo bavili razmišljanjem i jadanjem nad svojom sudbinom, nego smo prvu distribuciju pomoći podelili bukvalno sa ulice, ispred Mesne zajednice Ibar. Međunarodni komitet je doneo neku pomoć i tada smo krenuli sa registracijom raseljenih lica. Sve to vreme smo bili sa narodom i danas smo. Ono na šta smo posebno ponosni je to što su stanovnici Kosovske Mitrovice zaista svesni onoga šta je Crveni krst radio svih ovih godina. Trudili smo se da budemo transparentni i da u startu svakog eventualnog pokušaja da se diskredituje naša organizacija, to sprečimo“, priseća se Nikolić.

I pored toga što se trenutno suočavaju sa finansijskim poteškoćama, ipak su zadovoljni svojim statusom, kao i onim što su do sada uradili. 

„Poslednjih godina je sve manje donatora. Tada, 2000. godine smo bili vrlo interesantni svima. Kada su nestali fondovi, povukle su se i sve te nevladine organizacije i onda je bukvalno sve to palo na par organizacija, lokalnu samoupravu i Crveni krst. Centar za socijalni rad institucionalno, a mi se bavimo ljudima koji nisu mogli na takav način da se zbrinu. Voleli bismo da više pomažemo, ali znamo da je svuda teško“, kaže Nikolić.

Ipak, sebe ne vide kao organizaciju koja samo deli pakete pomoći, već i kao organizaciju koja se pre svega bavi mladim ljudima.

„Mitrovica je grad mladih ljudi. Pružamo im šansu da ih kroz obuke upoznamo sa našim radom, da ih osposobimo za kvalitetno i adekvatno pružanje pomoći u zajednici, a tokom cele godine se trudimo da kroz predavanja po školama, javne manifestacije, deljenja promotivnog materijala širimo znanja i o zdravlju, polno prenosivim bolestima... Bukvalno ih pripremamo za život.“

Takav način rada, prema rečima Nikolića, volontere Crvenog krsta vodi do humanosti i liderstva.

„Ono na šta smo ponosni je to da su naši volonteri, kada odu na školovanje, kada se zaposle, prepoznati su kao lideri. Ovde ih učimo tom kolektivnom duhu i da budu i lideri u oblastima kojima se bave. Trudimo se da tim mladim ljudima usadimo taj neki osećaj humanosti. Nastojimo da humanost bude ponovo ‘in’. Tako da mi te neke tradicionalne vrednosti pokušavamo da sačuvamo i da proširimo. Koliko nam to uspeva, vreme će pokazati, ali eto znamo da su naše namere najiskrenije.“

Pojavom virusa korona, i Crveni krst Kosovske Mitrovice je bio prinuđen da svoje aktivnosti prilagodi epidemijskoj situaciji.

„Mreža Crvenog krsta pokriva bukvalno ceo svet. Od tih najmanjih vidova organizovanja u lokalnim zajednicama, škola, preduzeća, ustanova, svuda imamo ponekog našeg predstavnika i volontera. Sada imamo problem da ne smemo da ih okupljamo u velikom broju. Prošle godine ste mogli da vidite naše volontere na ulici kako obilaze starija lica i pomažu u tim nekim osnovnim potrepštinama. Smeli smo da angažujemo samo punoletne volontere, a u pricipu smo navikli da svake godine obnavljamo te ljudske resurse.“

Crveni krst Kosovske Mitrovice trenutno ima 21 punoletnog volontera koji je angažovan u borbi sa pandemijom, precizira Nikolić.

„Periodično menjamo taj spisak volontera koji su na raspolaganju. Dakle, u sedam timova imamo po tri volontera za slučaj da zatreba u svakom momentu, ali to nije prava cifra. Znači, Crveni krst Kosovske Mitrovice može da se pohvali velikim brojem edukovanih volontera. Imamo dosta volontera koji su prošli sve te obuke – od delovanja u nesrećama, prve pomoći, psihosocijalne podrške... Problem nam je to što ne možemo da angažujemo sve zainteresovane za određene aktivnosti.“

A u okviru Međunarodnog dana Crvenog krsta, koji se obeležava sutra, mitrovički Crveni krst će akcijom dobrovoljnog davanja krvi u utorak 11. maja u Kosovskoj Mitrovici započeti „Nedelju Crvenog krsta“.

Tema i slogan ovogodišnjeg obeležavanja je #”Unstoppable – Nezaustavljivi”, uz poruku: “Računajte na nas, zato i kada je najteže i dalje smo zajedno”.

Osim dobrovoljnog davanja krvi, mitrovički Crveni krst će 14. maja organizovati akciju „Crtanje na asfaltu“, koju tradicionalno realizuje u saradnji sa predškolskom ustanovom „Danica Jaramaz“ iz Kosovske Mitrovice.

Takođe, u periodu od 7. do 15. maja kroz akciju „Jedan paketić puno ljubavi“, svim bebama rođenim u nedelji Crvenog krsta biće obezbeđeni prikladni poklon paketići.

„Trudićemo se da i u narednom periodu budemo sa narodom. Želimo i da naš rad podignemo na jedan viši nivo“, poručuje sekretar Crvenog krsta Kosovske Mitrovice, Saša Nikolić. 

Inače, na prostoru Kosova i Metohije, u okviru Crvenog krsta Srbije, funkcioniše 21 organizacija.

Izvor: Radio Kontakt Plus

KiMCrveni krst Kosovska MitrovicaSaša NikolićNedelja Crvenog krsta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva