:

:

TV Most

clock

April 15, 2019   16:15

0

226

Da li će albanski glasovi odrediti novog predsednika MKD?

 Kandidat vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza i DUI za predsednika Republike Severne Makedonije Stevo Pendarovski (27,2 odsto) u blagoj je prednosti sa 27,2 odsto glasova u odnosu na kandidata opozicionog VMRO-DPMNE Gordanu Siljanovsku-Davkovu koja ima 23,5 odsto, prenosi MIA.

To je razultat istraživanje koje su sproveli Makedonski centar za međunarodnu saradnju (MCMS) i Insitut za demokratiju (IDSCS), na zahtev televizije Telma.

Podaci pokazuju i da kandidata opozicionih partija u Severnoj Makedoniji Blerima Reku podržava 11 odsto od ukupnog broja ispitanih.

Za razliku od prvog istraživanja koji su sproveli MCMS i IDSCS kandidat vladajuće koalicije Pendarovski je povečao svoju prednost u ondosu na drugoplasiranog sa 2,6 na 3,7 odsto.

Rezultati istraživanja pokazuju da kandidatkinju opozicionog VMRO-DPMNE Siljanovsku-Davkovu ima veću podršku kod etničkih Makedonaca (32,6 odsto) za razliku od koalicinog kandidata SDSM-DUI (28,6 odsto).

Pendarovski ima znatno veću podršku kod etničkih Albanaca (20,5 odsto) dok kandidatkinja najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE ima podršku samo 0,4 odsto makedonskih Albanaca.

Najveći deo etničkih Albanaca, prema tom istraživanju, glasaće za Blerima Reku i to 41,6 odsto ispitanika.

Većina ispitanika, odnosno 68,1 odsto, izaćiće na predstojeće izbore, dok manje od jedne četvrtine neće.

Velika većina etničckih Makedonaca odnosno 71 odsto i većina etničkih Albanaca, oko 63,3 odsto izaćiće na izbore.

Šesti po redu predsednički izbori u Severnoj Makedoniji će biti održani 21. aprila. Ukoliko ni jedan od kandidata ne osvoji preko 50 odsto glasova od ukupno upisanih na biračkom spisku drugi krug izbora će biti održan 5. maja.

U ovoj izbornoj trci za šefa države učestvuju samo tri kandidata odnosno Stevo Pendarovski iz vladajuće koalicije SDSM-DUI, Gordanu Siljanovsku Davkovu kao nezavisan kandidat podržan od strane najveće stranke u opoziciji VMRO-DPMNE i Blerim Reka takođe kao nezavisan kandidat podržan od strane opozicionih albanskih stranaka u Severnoj Makedoniji „Alijansa za Albance“ i „BESA“.

Izvor: Танјуг

MakedonijaAlbanciglasovi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva