:

:

TV Most

clock

Avgust 29, 2023   19:13

0

100

Dačić: Da li EU zaista želi integraciju Zapadnog Balkana?

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić govorio je danas na panelu "Zapadni Balkan: Sve se menja ali sve ostaje isto?" u okviru Bledskog strateškog foruma. 

Dačić je upitao specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, da li predsednik Evropskog saveta ''Šarl Mišel danas misli ono što je rekao juče?'',

Lajčaka je pitao i ''da li je Mišel 2030. godinu pomenuo lično ili u ime Evropske unije kao i da li sve države članice stoje iza obećanja da 2030. godina treba da bude godina proširenja, integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju''. 

"Bio bih radostan da je to tačno. Ali, već desetak godina svi mi učestvujemo na ovim konferencijama i postoji jedna čuvena tema - evropske integracije Zapadnog Balkana. Da ne bismo smetali drugima, da se zadovolji forma. I ovo je poslednji panel na forumu. Uskoro će da uslede međusobni napadi nas sa Zapadnog Balkana, reći ćemo najgore jedni o drugima. Tako da će ovi iz Evropske unje da zaključe da nam nije ni mesto u EU", rekao je Dačić. 

Ministar Dačić je naveo da bi bio radostan da je ovoliko pažnje evropskim integracijama Zapadnog Balkana posvećeno početkom devedesetih godina, pre rata, jer, kako je naveo, da su EU integracije ponuđene kao alternativa, možda ne bi ni bilo rata. 

"Evropska ideja je mogla da bude supstitut za jugoslovensku ideju. Nismo se time bavili, nismo se bavili evropskim integracijama. Evropska unija nije davala tu alternativu devedesetih godina, tada smo raspravljali o tome kako će ko da se osamostali i da napravi svoju državu", istakao je Dačić. 

Rekao je i da ne veruje da će se obistiniti tvrdnje predsednika Evropskog saveta Mišela, zato što ne postoji politička odluka za tako nešto. 

Takođe, naveo je i da postoje promenljivi uslovi i da se ne zna kakvi su kriterijumi za pristupni proces. 

"Ne poštuju se potpisani sporazumi. Pre 10 godina bio sam ovde sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton i potpisao sam Briselski sporazum. Pa kakav je autoritet EU koja je garant ovog sporazuma?'', upitao je Dačić. 

Imao je poruku i za svoje kolege iz regiona. 

"Mi nismo narodi druge kategorije u Evropi i treba da više poštujemo sami sebe. I sprman sam da radimo zajedno šta god da možemo da uradimo, jer bismo bili srećni da Mišel ispuni ono što je obećao", zaključio je Dačić.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

DačićEUBledski strateški forum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva