:

:

TV Most

clock

Avgust 29, 2023   21:19

0

130

Dačić: Od šest predstavnika regiona na Bledu – četiri su Albanci, a priča se o uticaju Srbije na Balkanu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija nesporno želi da postane članica Evropske unije, ali je samostalna država koja vodi nezavisnu politiku, osuđuje napad na Ukrajinu, ali očekuje da drugi osude i kršenje njenog teritorijalniog integriteta.

Na pitanje iz pubike, na panelu u okviru Bledskog strateškog foruma, da li bi Srbija, s obzirom da je „istočno orijentisana“, pristupila Šangajskoj organizaciji pre nego EU, Dačić je uzvratio pitanjem – da li neko stvarno veruje u to što.

"Pričate bajke, da čemo mi da uđemo u BRIKS, Šangajsu organizaciju... Onda slušajte te koji vam pričaju bajke. To nije realno, Srbija je u Evropi, želimo da postanemo članica. To je normalno“, rekao je Dačić, konstatujući da, ukoliko Srbija to ne bi želela, da li bi to značilo da ni Velika Britanija „nije normalna“.

Na primedbu o "istočnoj orijentaciji", odgovorio je da o tome može da govori ko šta želi, ali da zapadne zemlje sa Kinom, Rusijom i drugima sa istoka imaju milion puta veći promet od Srbije.

Poručio je da je Srbija samostalna i nezavisna zemlja, koja vodi računa o državnim i nacionalnim interesima.

"Osuđujemo napad na Ukrajinu, kršenje njenog teritorijalnog integriteta, kao što očekujemo da i vi osudite kršenje našeg teritorijalnog integritta. Kada govorite o zajedničkoj spoljnoj politici, da li je normalno kada drugi ne poštuju tu politiku? Kada Priština otvori ambasadu u Jerusalimu, onda je to normalno? Kada se vijore zastave ’velike Albanije’ u Tetotvu, to je normalno? Tada se ne izdaju saopštenja...", primetio je Dačić.

Dodao je su od šest predstavnika regiona na Bledu četiri Albanci – predstavnici Tirane, Prištine, šef makedonske diplomatije Bujar Osmani i crnogorski premijer Dritan Abazović:

"A, vi pričate o uticaju Srbije na Balkanu", konstatovao je Dačić.

Dodao je i da je saglasan da slovenačkom ministarkom Tanjom Fajon da Srbija treba da uradi nešto, ali da joj treba reći šta to tačno treba da uradi.

"Slušali smo to - srušite Miloševića, a šta je bilo posle? Uhapsili Miloševića, Karadžića, Mladića... Vi iz Brisela ste rekli da su Kosovo i EU dva koloseka... Šta treba da uradimo? Nije dovoljno što ste napisali u kriterijumima za poglavlja, nemojte biti naivni. Albanija ima 100 odsto pridruživanja, pa im ne ide nešto najbolje...“, rekao je Dačić.

Ponovio je da je Srbija apsoluno opredeljena za EU, dodajući da "nije ništa više istočno orijantisana od Slovenije", podsećajući da je pre nekoliko godina Vladimir Putin boravio u toj zemlji.

Izvor: Kosovo online; Foto: T a n j u g

DačićBledski strateški forum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva