:

:

TV Most

clock

Februar 11, 2024   21:49

0

110

Dačić: Praktično sve države u UN osudile ukidanje srpskog dinara na KiM

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je bitno što je hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija uopšte održana, kao i da je bitno i to što je ona bila otvorenog tipa i što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić čvrsto i argumentovano izneo sa kakvim se problemima i terorom suočava srpski narod na KiM.

Dačić je istakao da je na sednici Vučić na jedan argumentovan način, oštar, čvrst, ali istovremeno i odmeren, izneo ono što je bio osnovni razlog sazivanja sednice.

"Dao je jedan presek svega onoga što se dešavalo na Kosovu i Metohiji. Opisao teror, sistematski teror koji se sprovodi i određenie mere, čiji je osnovni cilj da stvore utisak kod Srba da nemaju više perspektivu da žive na Kosovu i da treba da se isele. I zato je veoma važno bilo da ta sednica bude otvorena, da se ona održi i mislim da je predsednik na jedan briljantan način to uspeo da iskoristi", naglasio je Dačič za TV Pink.

On je ocenio da su s druge strane, osim retkih izuzetaka, praktično sve države osudile ukidanje srpskog dinara na KiM, kao jednostrani akt Prištine koji ugrožava civilno stanovništvo.

"Mislim da je domet ove sednice veoma veliki i da je pokazala da su i zemlje Kvinte bile protiv takvog poteza", rekao je Dačić.

"Obično kažu da ta sednica može da se održi kad jedna država traži. To jeste tako ako se čita statut UN. Po članu 35 bi trebalo da mora da se održi. Međutim, u poslednjih desetak, petnaest godina, dešava se to da kada taj zahtev dođe, njih 15 sednu, dešava se da neko traži proceduralno glasanje kako bi se sednica održala i kako bi se odlučilo da li će biti otvorena ili sednica zatvorena", rekao je Dačić za TV Pink.

On je dodao da je potrebno obezbedite devet od 15 glasova kako bi sednica bila održana.

"Pošto je Gvajana zemlja koja predsedava u ovom mesecu, ona se suočila prilikom preuzimanja predsedavanja sa tim problemom. I odmah su zapadne zemlje počele da vrše pritisak da ta sednica bude zatvorena", rekao je Dačić, ocenivši da je cilj zapadnih zemalja da se tema KiM izbaci iz fokusa UN.

Dačić je dodao da je odmah nakon podnošenja zahteva za hitnom sednicom pozvao ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova koji je obećao da će dati sve od sebe da se sednica održi.

"Predsednik je zvao kineskog ambasadora. Ja sam pozvao ministra iz Mozambika, Sijera Leonea, Alžira, Ekvadora. Ali to je šest. Šta je tu bilo ključno? Gvajana. Gvajana je mala zemlja sa kojom nemamo razvijene diplomatske odnose. Gvajana je priznala Kosovo još 2013. godini i sa njima nemamo skoro nikakve razvijene odnose. Ali sam pozvao neke njihove prijatelje, koji su i naši prijatelji, i uspostavili smo vezu sa ministrom spoljnih poslova iz Gvajane", naglasio je Dačić.

On je dodao da mu je posle dva razgovora ministar spoljnih poslova Gvajane javio da će Gvajana da donese odluku sama.

"Znači, Gvajana je donela odluku sama kao predsedavajuća i obavestila ih da će sednica biti u četvrtak u 15 sati i to otvorena. Znači nije dozvolila glasanja. Mnogi su se iznenadili jer nisu očekivali to da će Gvajana to da uradi. Eto, ako mogu da kažem, stekli smo i sedmog prijatelja u SB od 15", rekao je Dačić.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMDačićSB UNVučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva