:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2023   17:23

0

80

Dačić: Srbi na KiM ugroženi i diskriminisani

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Skoplju, tokom obraćanja na Ministarskom savetu OEBS-a, da se Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju sa sve ozbiljnijim oblicima institucionalne i verske diskriminacije, ugroženom bezbednošću i ekonomskom neizvesnošću.

"Pomenuću samo neke od aktuelnih problema sa kojima se naš narod na Kosovu i Metohiji suočava. Pravo na glasanje i učešće na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji im je oduzeto od strane privremenih institucija samouprave u Prištini. Nedavno je došlo i do neodgovornog pomeranja spomen ploče srpskim vojnicima u Prištini", rekao je Dačić.

Kako je rekao, bezbednosna situacija u Pokrajini predstavlja razlog za duboku zabrinutost.

"Smatram da jedino snažno međunarodno prisustvo, koje poštuje međunarodna pravna dokumenta, može garantovati bezbednost za sve građane u Pokrajini. Uprkos upornom odbijanju Prištine da ispuni svoje davno preuzete obaveze, Beograd ostaje privržen procesu dijaloga, koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije i očekuje da će svi do sada dogovoreni sporazumi biti bez daljeg odlaganja sprovedeni", istakao je Dačić.

Ministar je naveo i da Srbija ostaje posvećena članstvu Evropskoj uniji, kao svom glavnom spoljnopolitičkom prioritetu.

Kada je reč o OEBS-u, Dačić je ocenio da postoje problemi u funkcionisanju te organizacije, nemogućnost postizanja konsenzusa oko ključnih pitanja i opasnost da će OEBS ući u novu institucionalnu krizu.

17:37 - Kosovo nikad neće postati članica OEBS

Dačić je poručio da Kosovo nikada neće postati članica te organizacije.

Komentarišući navode da je Albanija tražila da Kosovo bude član OEBS-a, Dačić je rekao da se u toj organizaciji, srećom, odlučuje konsenzusom.

"Kosovo nikad neće moći da postane članica OEBS-a zato što se Srbija sa tim neće saglasiti", poručio je Dačić.

Kako je rekao, danas je mnogo puta u Skoplju pomenuto pitanje teritorijalnog integriteta, ali Srbija ne može da prihvati da je važniji teritorijalni integritet Ukrajine ili bilo koje druge zemlje od teritorijalnog integriteta Srbije.

"Licemerno je da neko ovde govori o potrebi da se zaštiti princip teritorijalnog integriteta i da se otvoreno predlaže narušavanje principa teritorijalnog integriteta Srbije", naveo je Dačić.

Dačić je naveo da i u tom smislu šef misije Srbije pri OEBS-u Žarko Obradović ljude iz prijateljskih zemalja upoznaje sa situacijom na Kosovu i Metohiji.

"Klima rastućeg nepoverenja, koja je dovela do odsustva suštinskog dijaloga među državama učesnicama, preti da zaseni sve što smo postigli tokom gotovo pola veka postojanja. Republika Srbija će, sa svoje strane, nastaviti da bude konstruktivan partner i pruža pun doprinos jačanju organizacije", naveo je Dačić.

Kako kaže, uveren je da će danas svi zajedno pokazati dovoljno mudrosti i političke volje da se prevaziđe kompleksna situacija u kojoj se organizacija nalazi.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

DačićKiMSamit u SkopljuOEBS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva