:

:

TV Most

clock

April 27, 2019   12:27

0

228

Dačić za RT: Ne delim Tačijev entuzijazam

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je u intervjuu za RT govorio o pregovorima sa Prištinom, godišnjici NATO bombardovanja, projektu Turski tok i protestima u Beogradu. Spremni smo za kompromis, ali smo daleko od dogovora, poručio je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić rekao je da ne deli entuzijazam kosovskog predsednika Hašima Tačija koji smatra da je ove godine moguće postići sporazum.

U intervjuu za RT je ukazao da Albanci pod sporazumom podrazumevaju da Beograd prizna nezavisno Kosovo.

Ukazuje, međutim, da za ovih 11 godina otkako je jednostrano proglašena nezavisnost, Kosovo nije postao članica ni UN ni Saveta Evrope, a ni pet članica EU ga nije priznalo.

"Ne može se doći do konačnog rešenja bez sporazuma. Ako su spremni za sporazum, delim entuzijazam, ali nisu", rekao je Dačić.

Ponavlja stav Beograda da se dijalog neće nastaviti dok Priština ne ukine taksu od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije. Spremni smo za kompromis, ali smo daleko od dogovora, poručio je Dačić. Ukazuje i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da ako za pola godine ne ukinu taksu, da će Beograd uvesti kontramere. 

Govoreći o kosovskoj platformi o dijalogu, Dačić je rekao da se u njoj zapravo spominju zločini Srbije i da se traži reparacija.

"Misle da je sve gotovo, ali kada se probude iz iluzije, moraće da se suoče sa realnošću, 13 zemalja je povuklo priznanje Kosova, što znači da nemaju većinu potrebnu da postanu članica međunarodnih organizacija", rekao je Dačić ističući da nijedan sporazum ne mogu da postignu bez pristanka Beograda.

Dačić je ukazao i na opasnost od stvaranja "Velike Albanije". Svima treba da bude jasno da nijedan narod nema dve države, ni Albanci ne mogu da imaju dve države. Utopija mora ovde da se završi. Kosovo nije država", rekao je Dačić i dodao da je to najveća pretnja za stabilnost u regionu.

"Srbija nije Venecuela"

Komentarišući proteste u Srbiji, na kojima se traži odlazak sa vlasti Aleksandra Vučića, šef srpske diplomatije rekao je da je velika razlika u broju poslanika vladajuće koalicije i opozicije.

Ističe da je vlada snažna i stabilna, kao i da je skup u Beogradu u okviru kampanje "Budućnost Srbije" okupio "deset do petnaest puta više ljudi" nego skup opozicije nedelju dana ranije.

Na pitanje ima li uticaja spolja, Dačić je rekao da su zapadne zemlje sumnjive jer im se ne sviđaju vlade koje samo odlučuju.

Kao primer je naveo to što se demonstracije direktno prenose na "američkom kanalu".

"Ne glasamo u Vašingtonu ili Mosvki, glasamo u Srbiji. Srbija nije Venecuela, ne može tako da se ponaša ovde", rekao je Dačić.

Na pitanje da li su protesti u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji balkanski dodatak Arapskom proleću, Dačić je rekao da ovi protesti "nisu ništa novo".

"Dvadeset devet godina sam u politici, sve sam video... Kada su razlike male onda ima neizvesnosti, ovde je razlika ogromna i očigledno je da ne predstavlja nikakvu opasnost. Zato je Vučić rekao da hoće da pričamo o programu, budućnosti", naveo je Dačić.

Ukazao je da su u opoziciji različite partije, sa oba kraja političkog spektra.

"Svi su zajedno jer mrze Vučića, ali nemaju dovoljno podrške da proizvedu političku nestabilnost, zato nećemo videti scenario kao što je bio 5. oktobra 2000. godine", rekao je šef srpske diplomatije.

Izvor: Танјуг

Dačićintervju
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva