:

:

TV Most

clock

Jun 29, 2023   9:51

0

175

Danas počinje samit lidera EU u Briselu, osudiće nasilje na severu KiM

U Briselu danas počinje dvodnevni samit tokom kojeg će lideri Evropske unije osuditi nasilje na severu Kosova i Metohije i istaći svoju posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU, navodi se u nacrtu zaključaka samita u koji je T a n j u g imao uvid.

Kako se navodi, lideri EU će pozvati Beograd i Prištinu na momentalnu deeskalaciju situacije i stvaranje uslova za održavanje izbora u sve četiri opštine na severu Kosova, uz napomenu da bi neuspeh deeskalacije napetosti mogao da ima negativne posledice.

"Od suštinske je važnosti da se nastavi dijalog uz posredovanje EU koji vodi visoki predstavnik i brza implementacija Sporazuma na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom", piše u dokumentu.

Dodaje se da će Evropski savet ponoviti svoju punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU, kao i svoju podršku za ubrzanje procesa pristupanja, podsećajući na Deklaraciju samita EU-Zapadni Balkan u Solunu od 21. juna 2003. godine.

Očekuje se da će lideri na samitu razgovarati i o budućim bezbednosnim obavezama koje bi blok mogao da pruži Ukrajini, ali i o jačanju odnosa sa Latinskom Amerikom, jačanju odnosa sa Tunisom i drugim temama.

Izvor: T a n j u g

EUsamitBriselKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva