:

:

TV Most

clock

Septembar 27, 2015   12:05

0

114

Danas kamen temeljac za Beograd na vodi

Kamen temeljac će postaviti predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i direktor IGL Hilsa Muhamed Alabar.

Dve stambene kule imaće 296 stanova, odnosno oko 60.000 kvadratnih metara, a prodaja stanova po principu registracije zainteresovanih za kupovinu, počeće 3. oktobra, kada će se znati cena kvadratnog metra i kvadratura.

U ponudi su jednosobni, dvosobni, trosobni i četvorosobni stanovi različitog dizajna i sadržaja, a imaće velike terase, bašte i pogled na Savu i promenadu.

Širok spektar sadržaja podrazumeva krovne bašte, dečije igralište i bazen, zatvoren bazen sa prostorijama za presvlačenje, prostor za jogu, odmor i sportske aktivnosti, kao i prostranu krovnu terasu koja nudi brojne mogućnosti budućim vlasnicima.

Prema rečima gradonačelnika Siniše Malog, oko 6.500 kupaca već se prijavilo za stanove, a rok za završetak kula je dve i po godine.

U njihovoj izgradnji učestvovaće domaće firme, a do sada su potpisani ugovori sa domaćim kompanijama "Novko", za postavljanje šipova, "PMC" koja je zadužena za čišćenje terena i sa Mašinoprojektom, koja radi na dizajniranju kula.

Inače, Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat Beograd na vodi objavljen je u nedelju, 20. septembra na sajtu vlade Srbije, www.srbija.gov.rs.

Objavljivanju ugovora prethodile su kritike pojedinih udruženja i opozicionih političkih stranaka, koje su insistirale da on bude predstavljen javnosti i tvrdile da je reč o netransparentnom procesu i projektu koji šteti ekonomskim interesima Srbije.

Kritike su vezane i za način izbora investitora, a protivnici projekta navode i da se zemljište prodaje, te da je omogućena konverzija prava korišćenja zemljišta u pravo faktičke svojine bez naknade.

Međutim, Mali je, odbacujući kritike, rekao da je ugovor objavljen nakon što su se za to stekli uslovi, odnosno nakon što je ugovor postao pravosnažan, pošto su obe strane ispunile svoje obaveze.

Istakao je i da zemljište na kojem će biti izgrađen Beograd na vodi nije prodato već dato u zakup na 99 godina, a da je vlada umesto novca od naknade dobila 32 odsto udela u preduzeću "Beograd na vodi".

Kako se navodi, najmanje 50 odsto projekta mora da se završi u narednih 20 godina, dok je rok za završetak projekta 30 godina.

Postoje tri faze raščišćavanja, prva do sredine 2016. godine, druga do sredine 2017. i treća do kraja 2019. godine, do kada bi trebalo da bude završena izgrađna stanice "Prokop" i izmeštena Glavna železnička stanica.

Govoreći o "prvoj A fazi", Mali je precizirao da je reč o šest objekata površine oko 300.000 kvadratnim metara, a da je vrednost tih investicija oko 300 miliona evra.

Kada je reč o prvim objektima koji će biti izgrađeni u okviru projekta, Mali je naveo da je već potpisan ugovor sa renomiranim lancem hotela "W", koji će imati "pet plus" zvezdica, a koji će se nalaziti u okviru Beograda na vodi.

Izgradnja hotela počeće u prvom kvartalu naredne godine, precizirao je Mali, koji smatra da potpisivanje tog ugovora pokazuje koliko investitori veruju u Beograd i sam projekat.

Premijer Vučić rekao je da će deo grada na kojem će biti izgrađen Beograd na vodi, a u kojem su bile straćare i đubre, postati "divan deo grada" i naglasio da se radi o važnom ugovoru, kojem će se radovati svi Beograđani.

Veliki investitori su uložili u projekat, a niko od ulagača nije želeo da uloži toliko novca u poslednjih 15 godina, primetio je Vučić i naveo da će deo grada kojeg su se svi klonili biti najbolji, a uz to će podići kompletnu operativu i ozbiljno uticati na povećanje BDP-a.

Izgradnja u drugoj fazi podrazumeva preostalih 1,7 miliona kvadratnih metara, što poslovnog, što stambenog, što komercijalnog prostora.

Prema rečima nadležnih, sav rizik u izgradnji projekta Beograd na vodi preuzeo je investitor, koji je obezbedio finansijska sredstva. Investitor je preciznom analizom utvrdio i koliko će novca biti potrebno da se završi izgradnja.

Inicijativa "Ne davimo Beograd", ali i Demokratska stranka i Nova stranka, najavile su u vreme postavljanja kamena temeljca protestna okupljanja, jer između ostalog smatraju da je izgradnja projekta "prevara veka" i da je on protivan interesima građana Beograda i Srbije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva