:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Mart 09, 2020   20:10

0

158

Debata o izveštavanju medija tokom kampanje

Četiri dana od početka kampanje prva prijava za funkiconersku kampanju stigla je premijerki. Ana Brnabić kaže da će isnisistirati da se postupak završi u roku i dodaje da je optužena za rečenicu da će ljudi prepoznati rezultate i da nije rekla glasajte za toga i toga. Kako mediji treba da izveštavaju u kampanji, bila je tema u rezidenciji norveškog ambasadora.

Na debati o predizbornom izveštavanju, podsećanje na predizborni period u Americi pre četiri godine, posle kojeg je Vašington post promovisao prvi slogan: "Demokratija umire u tami."

"Da li je Vašington post bio u pravu, sami procenite, ali podsetiću da je u prva tri dana predsedavanja, Tramp koordinirano napadao slobodne medije u Americi i govorio da su urednici neprijatelji naroda. Srećan sam što se dotle nije stiglo ni u jednog evropskoj zemlji", kaže Bjerne Jonsen, predsedavajući norveškog Saveta za štampu.

O tome dokle se stiglo u Srbiji, govorila je premijerka. Izdvaja usvajanje medijske strategije, a osvrće se i na komentare da stanje u medijima nikada nije bilo gore.

"Dve hiljade jedanaeste nije postojao, po savetu za borbu protiv korupcije, medij iz kog su građani mogli da dobiju potpune i objektivne informacije. Ja mislim da danas svakako postoji. Mislim da uloga medija nije da samo kritikuju već da objektivno izveštavaju zato što su samo onda korektivni faktor", ističe predsednica Vlade Ana Brnabić.

Posebna pravila važe tokom predizborne kampanje, o čemu se govorilo i tokom međustranačkog dijaloga. Rezultat – popunjena su upražnjena mesta u REM-u i donošenje preporuka za javne servise i komercijalne televizije.

"Izbori su specifičan trenutak u društvu kada, više nego ikada, treba izveštavati slobodno, nezavisno, objektivno, kako bi građani napravili izbor. Mislim da će udruživanje snaga pokrenuti vladu da implementira brojne elemente u vezi sa izborima, uključujući izveštavanje", poručuje šef delegacije EU Sem Fabrici.

Obraćanje su, s druge strane, pratili novinari, urednici, predstavnici institucija. Stanje u medijima neki vide drugačije.

"Medijski monitoring Crte i drugih organizacija govori da suštinski pluralizam, pre svega na javnom servisu, pluralizam mišljenja ne postoji", ukazuje Raša Nedeljkov iz Crte.

"Ja kao predsednica vlade, sa uređivanjem RTS-a nemam apsolutno, ama baš nikakvu ingerenciju. Ali, sa druge strane, naravno, mogu to da komentarišem. Svi vi ovde znate da postoji određeni broj političara opozicionih koji ne žele da se pojave na RTS ili na još nekim kanalima. I to su javno rekli i ja ne znam kako da ih dovedemo, osim silom na RTS, a kad ih nema, onda će se reći da ih RTS ne pokriva", kaže premijerka.

Najavljen je dalji rad na unapređenju medijskog okruženja – za 16. maj usvajanje akcionog plana Medijske strategije.

Izvor: RTS

izborimediji
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva