:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 11, 2023   14:17

0

107

Đedović: Prelazak EPS-a u akcionarsko društvo otvara put lakšem poslovanju

Ministarka rudarstva i energetike  Dubravka Đedović izjavila je danas da je promena pravne forme Elektroprivrede Srbije (EPS), odnosno njen prelazak iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo novi početak za ovu srpsku elektroenergetsku kompaniju.

"Ovo ne otvara nikakav put privatizaciji već otvara put lakšem poslovanju. Javna preduzeća imaju zakonski određena ograničenja, kao što su broj zaposlenih, visina zarada, a za dosta odluka treba saglasnost vlade. Na ovaj način želimo da modernizujemo EPS, unapredimo njegovo poslovanje, da mu damo određene preduslove da može da posluje po tržiišnim principima i da dođemo do depolitizacije upravljanja" kazala je ona gostujući na TV Prva.

Prema njenim rečima u javnosti se u prethodnom periodu pojavljivalo mnogo netačnih informacija oko celog ovog procesa, ali kako je naglasila ova vlada je uspela da sprovede u delo ono što mnogi pre nisu uspeli zbog puno problema koji su vezani za tu temu i puno onih koji imaju razne povezane interese sa EPS-om od rukovodstva, sindikata do drugih eksternih faktora.

"Poslednjih decenija svi traže da se nešto promeni u EPS-u i evo kad se uhvatite u koštac sa time i kad krenete nešto da radite postoji toliko otpora i nažalost toliko netačnih informacija koje se plasiraju u javnosti u vezi svega ali sigurna sam da ćemo za par godina videti sve benefite i koristi od ovih promena i da će EPS biti primer i ostalim JP kako treba da se reformišu, " istakla je Đedovićeva.

Ona je podsetila i da je promenom pravne forme, EPS u martu ove godine iz JP prešao u AD zatvorenog tipa, što znači da država ostaje vlasnik i da neće biti malih akcionara, ali da preduslove upravljanja ostavlja nadzornom odboru.

"Mi smo se odlučili da idemo u AD zatvorenog tipa 100 odsto u vlasništvu države.Na zatvoreni tip smo se odlučili da ne bi doiveli u rizik vrednost akcija. Ne želimo da ima prostora za bilo kakve špekulacije. U ovom momentu je jako bitno da se EPS stabilizuje , jer bez toga i dovođenja finasija u bolji položaj, nema preduslova da idemo na otvoreno AD", navela je ministarka i naglasila da država i dalje ostaje vlasnik EPS-a i određuje strateške pravce.

Ona je podsetila i da su u četvrtak 8. juna izabrani novi članovi Nadzornog odbora EPS- a kojeg čine izuzetni profesionalci sa velikim iskustvom iz zemlje i sveta iz javnog i privatnoig sektora, među kojima su tri od sedam članova Norvežani.

"U novom Nadzornom odboru imamo stručnjake vrsnih biografija. Želim ovom prilikom da se zahvalim prethodnom Nadzornom odboru, jer verujem da su radili u najboljem interesu kompanije. Ipak, moramo da se razvijamo i idemo napred. Novog generalnog direktora izabraće profesionalni Nadzorni odbor na međunarodnom javnom konkursu u transparentnom procesu", rekla je Đedović.

Stručnjaci u Nadzornom odboru, kako je istakla, imaju veliko iskustvo u energetskom sektoru, a među njima je i stručnjak za energetiku koji 24 godine radio u Svetskoj banci u Vašingtonu i bavio se strategijama razvoja i investicionim projektima u više od 20 zemalja Evrope i Azije

Dodala je da je među članovima Nadzornog odbora i norveški stručnjak, žena koja ima višedecenijsko iskustvo u industriji električne energije i koja je operativno bila odgovorna za proizvodni portfolio 200 elektrana, jedan i po put veći od EPS-a, kao i da predstavnik zaposlenih dolazi iz rudarskog sektora sa više od 35 godina iskustva.

"Mi smo strateteški doneli odluku da u energetskom sektoru sarađujemo sa Norveškom i njihovi vrsni konsultanti nas savetuju u smislu reorganizacije našeg energetskom sektoru, poboljšanja koje treba da uvedemo i sprovedemo da bi bili energetski nezavisni i bezbedni i da bi mogli da se okrenemo na sopstvene kapacitete i što manje na uvoz, je to jeste i cilj i to nas je ova krza naučila", kazala je Đedovićeva.

Ona je najavila i da će novog generalnog direktora  EPS-a izabrati profesionalni Nadzorni odbor na međunarodnom javnom konkursu u transparentnom procesu.

Ministarka je govoreći o radnicima u EPS-u kazala da je  upravo i jedan od ciljeva reformi stvaranje preduslova da radnici imaju mogućnost da napreduju i dobiju veće plate, ali i da je u javnim preduzećima veliki problem broj zaposlenih koji ne dolaze na posao.

"Imam infornaciju da postoje radnici koji uopšte ne dolaze na posao. To je nažalost tužna istina naših JP, sa time treba da se borimo", kazala je ministarka i najavila u junu povećanje plata za radnike u energetskom sektoru od šest odsto, podsetivši da je prethodno za isto toliko procenata bilo u aprilu.

Ministarka je istakla i da je istina da je EPS imao probleme sa planiranjem u proteklom periodu i da je očekivala da će postojeće rukovodstvo pružiti veći doprinos reformama.

"Istina je da je proizvodnja uglja ove godine manja u odnosu na proizvodnju iz prošle godine. Mi smo zaključili da u EPS-u postoje odstupanja od sopstvenog plana proizvodnje, što ne treba da bude slučaj. Kada planirate treba da imate svest o tome šta možete da postignete a šta ne možete i da uskladite planove koje imate. Ne želim da ulazim u polemiku ni sa kim i promene koje se u EPS-u dešavaju niko ne treba lično da doživljava", zaklučila je Đedović.

Izvor: T a n j u g

Dubravka ĐedovićEPSakcionarsko društvo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva