:

:

TV Most

clock

Maj 30, 2016   12:05

0

141

Ditman:Međuljudski odnosi- najvažnija veza Srbije i Nemačke

"Ova škola ima bilateralni kontekst i jedan je od najboljih dokaza snage i kompkesnosti povezenosti Srbije i Nemačke. Imamo studente iz Konstance i Beograda koji će će razgovarai i o migracijama, o Evropskoj uniji kao i o simbolu ove sarađe - doktoru Zoranu Ðinđiću" rekao je ambasador Ditman.

Letnja škola je namenjena za studente osnovnih i master studija političkih nauka, a ambasador je naglasio da Srbija i Nemačka ostvaruju veliku ekonomsku razmenu.

Nemački diplomata je istakao da u Srbiji posluje "između 350 i 400 nemačkih kompanija", te da je zaposleno je oko 30.000 nemačkih državljana a inesticije u Srbiju su dosegle 1.8 milijardi evra.

Osim izražene ekonomske, postoji i jaka politička povezanost, rekao je Ditman.

"Nedelju dana nakon mog dolaska u Beograd, Srbiju je posetila nemačka kancelarka Angela Merkel, odmah nakon nje je došao i nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer. Postoji i kulturna razmena ali kao najvažnija veza ističe se međuljudski kontakt, akademska razmena mladih ljudi, koji uče jedni od drugih i što je najbitinije - upoznaju se", rekao je Ditman.

Studenti će tokom letnje škole imati priliku da se upoznaju sa kulturom i praksom interkulturalne debate na temu pojedinih problema sa kojim se suocavaju post-komunisticke demokratije.

Letnja škola učesnicima pruža mogućnost da se bliže upoznaju sa ključnim problemima evropskih integracija, donošenjem odluka unutar Evropske unije, procesu pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj Uniji.

Saradnja izmedu Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i Odeljenja za politiku i javnu administraciju Univerziteta u Konstancu je pokrenuta 2013. godine od strane Fondacije dr Zoran Đindic.

Prvi demokratski izabrani Premijer Srbije dr Zoran Đindic je 1979. godine doktorirao na Univerzitetu u Konstancu. Povodom obeležavanja deset godina od njegovog ubistva, ova dva fakulteta su uspostavila akademsku saradnju.

Ono što ovaj program razmene čini posebnim je to da program razmene, iako potpisan izmedu dva univerziteta, posebno namenjen studentima Odeljenja za politiku i javnu administraciju

Univerziteta u Konstancu i studenata Politickih nauka Univerziteta u Beogradu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva