:

:

TV Most

Foto: Kosovo onlajn

clock

April 16, 2024   11:44

0

1034

Dodeljeni ključevi novih stanova u Suvom Dolu za 34 porodice

Predstavnici Opštine Gračanica i Danskog saveta uručili su danas ključeve novih stanova u Suvom Dolu, kod Lipljana, za 34 porodice koje su do sada živele kao podstanari u Centru za kolektivni smeštaj, ili u nehumanim uslovima.

Ključeve novih stanova dobilo je 17 porodica iz Centra za kolektivni smeštaj „Padalište“, pet iz Romske, Aškalijske i Egipćanske zajednice i 12 porodica socijalno ugroženih sa teritorije opštine Gračanica. 

Sedmočlana porodica Ilić sa petoro dece je od 2016. godine živela u takozvanom Kontejnerskom naselju u Gračanici.

„Ovo je nešto neverovatno da deci bude lepo. Dobili smo stan od 100 kvadrata. To su tri sobe, dnevni boravak, celokupan nameštaj, sve od mašina, hranu za šest meseci, ja misim da će i biznis plan da nam daju. Ovo je stvarno neverovatno, mislim da je ovo najbolji projekat do sada. Imamo igraonicu, rođendaonicu, prodavnicu, igralište za decu. Treda da se održava ova lepota, jer je ovo prelepo što smo doživeli“, rekao je Ilić.

Samohrana majka Jelena Perenčević iz Lipljana presrećna je što će posle 40 i više godina imati svoj krov nad glavom.

„Samohrana sam majka sina od gotovo 17 godina. Dugo sam živela sa roditeljima, tri generacije u 40 kvadrata. Zbog nemogućnosti da zajedno živimo ja sam otišla privatno na stan i evo konačno dobila sa 40 i više godina svoj krov nad glavom i konačno moj sin ima svoju sobu“, rekla je Perenčević.

Nikola Stošović je živeo u Prištini, a zatim godinama kao podstanar. Kaže da je danas dobio sedmicu na Lotou, jer mu je dodeljen stan broj sedam.

„Mnogo znači, to je jedno spasenje, velika stvar. Hvala ustanovama i svim ljudima humanim koji su učestvovali u rešavanju naših problema“, kazao je Stošović.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, koja je građanima podelila ključve stanova, istakla je da je u pitanju projekat koji je nastao potpisivanjem Memoranduma između Opštine Gračanica, Danskog saveta i Ministarstva za zajednice i povratak. 

„Projekat je najvećim delom finansirala Evropska unija, kofinasijeri su Ministarstvo za zajednice i povratak i Opština Gračanica, a implementator Danski savet. 34 porodica danas će dobiti svoj krov nad glavom i to neće za njih biti izreka, to je njihova stvarnost. Oni će od danas početi jednu novi fazu svog života, dobili su jedan novi, kompletno opremljen prostor, dobil su i osnovne životne namirnice za šest meseci. U okviru ovih zgrada koje su napravljene imamo i Centar za zajednice u okviru koga će biti otvoren mini market, restoran i dečja igraonica i ima kancelarijskog prostora. U okviru ovog projekta za pojedine porodice planiran je i ekonomski program od 3.000 evra za pokretanje biznisa i da na taj način postanu samoodrživi“, rekla je ona.

Šubarić je istakla da će Opština Gračanica nastaviti sa jačanjem stambene strukture, samostalno ili kroz slične projekte, u cilju podrške i pomoći sugrađaima. Ona se osvrnula i na bezbednosu situaciju nakon jučerašnjeg incidenta u Suvom Dolu kada su privedena dva lica sa automatskim naoružanjem. 

„Preksinoć se desio jedan nemili incident sa kojim je Opština upoznata, obavestili smo policiju, policija je odreagovala, počinioc je priveden, tako da je taj problem rešen, a mi smo juče razgovarala i sa stanarima zgrada“, rekla je Šubarić.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva