:

:

TV Most

clock

Februar 22, 2020   12:57

0

326

Donja Bitinja, Srbi i Albanci pokušavaju da odbrane reke

Predstavnici nove kosovske vlade najavili su privremenu obustavu radova na izgradnji hidroelektrana na čitavom Kosovu. Namera im je da ponovo razmatraju dokumentaciju kojom je odobrena gradnja više mini-hidrocentrala. Radovi za nekoliko hidrocentrala odvijaju se u opštini Štrpce, gde žitelji – Albanci i Srbi zajedno mesecima pokušavaju da odbrane svoje reke.

Zabrana gradnje je najavljena, ali odluka još nije doneta. U Donjoj Bitinji, selu kod Štrpca, radovi na polaganju cevi nisu zaustavljeni, a domaćinstva su bez pijaće vode.

"Vodu već tri meseca nemamo, ni kap vode. Svi punimo flaše. Sad pustili vodu od Lepenca, ali to nije čista voda, ni stoa ne sme da pije", kaže Tahir Muamet, žitelj Donje Bitinje.

A voda iz reke Lepenac treba da bude usmerena u cevi i onda u turbine za prozivodnju struje. Prisustvovali smo pokušaju Albanaca i Srba u Bitinji da spreče prolazak jedne od cevi.

"Sloboda kretanja ne sme da zabrani nikome. Ovo je sprečavanje slobode kretanja, krivično delo", poručio je okupljenima Dragan Ivanović, komandir policije u Štrpcu.

Nakon kraće rasprave prolazak kamiona je ipak omogućen. Prolazak jedne cevi međutim neće obeshrabriti žitelje Donje Bitinje da nastave da se bore da očuvaju prirodno bagatstvo.

"Dok možemo da se borimo, da se borimo, kad ne – ta da radimo više. Čovek kada nema nikkavu podršku, kada te opština ne podržava, ni policija ne podržava, onda šta ima više da se radi", ističe Ratko Staletović, žitelj Donje Bitinje.

Opšti je utisak da su dozvole za gradnju izadate na štetu životne sredine. U Sirinićkoj župi investitori grade nekoliko hidrocentrala. Rizik je da veći deo žitelja podno Šar planine ostane bez pijaće vode.

"Svi ljudi sa kojima ja razgovaram sa nestrpljenjem očekuju informaciju da se prekine sa izgradnjom mini-hidrocentrale na svim pritokoma uz reku Lepenac", navodi Dobrivoje Stevanović, žitelj Štrpca.

Žitelji Bitinje gotovo svakodnevno protestuju, čime su skrenuli pažnju novom sastavu vlade. Obišli su ih predstavnici ministarstva infrastrukture i sugerisali im da najpre podnesu zahtev za obustavu radova.

Iz ministarstva infrastrukture najavljuju da će uraditi analizu stvarnog stanja na terenu kritikujući odluke prethodne vlade koja je dozvolile izgradnju hidroelektrana bez poštovanja zakona.

Izvor: RTS

KiMDonja Bitinjamini hidroelektrane
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva