:

:

TV Most

Foto: Opština Gračanica

clock

Mart 29, 2019   15:31

0

417

Donja Gušterica: Akcija „Lep osmeh – zdrav život“ održana u Predškolskoj ustanovi "Sunce"

Predškolska ustanova „Sunce“ iz Donje Gušterice, u saradnji sa Odeljenjem za zdravstvo opštine Gračanica, organizovala je danas akciju „Lep osmeh, zdrav život“ u kojoj je deci ukazanona važnost oralne higijene, odnosno na redovno i pravilno prenje zuba.

Akcija je održana u Predškoskoj ustanovi „Sunce“ u Donjoj Gušterici i Dobrotinu. Deci je pokazana tehnika pranja zuba i pravilnog korišćenja četkica, a sve u cilju preventive i očuvanja oralnog zdravlja.

Prema rečima stomatologa Biljane Perenić cilj akcije je i da deca prevaziđu strah od zubara.

„Daca iz vrtića pripadaju osetljivoj grupi, pa smo hteli da im na neki lepši način približimoi objasnimo da smo mi stomatolozi zapravo čarobnjaci, da uz neki čarobni sprej brinemo o njima, da ih kroz ilustraciju i interakciju oslobodimo straha. Roditelji, bake i deke, obično decu plaše doktorima kako bi bila mirna, pa kad dođu kod nas uglavnom su nesigurna i uplašena. Na ovaj način želimo da ih upoznamo sa našim instrumentima, pokažemo da te intervencije nisu uvek bolne, a sve u cilju prevencije, da počnu redovno i na pravi način da brinu o svom oralnom zdravlju“, kazala je Perenić.

Današnjoj akciji prisustvovali su i predstavnici Opštine Gračanica, direktor zdravstva Aleksandar Popović i dr Nebojša Milovanović.

„Redovno i pravilno pranje zuba je jedini način da se spreči nastanak, kako karijesa, tako i oboljenja desni. Važno je da decu naučimo da je preventiva najvažnija i ovakvim akcijam opština Gračanica pokazuje da nam je zdravlje naše dece na prvom mestu“, ističe direktor zdravstva Aleksandar Popović.

Dr Nebojša Milovanović je istakao da je statistika nemilosrdna kada je u pitanju oralno zdravlje, te da svako drugo ili treće dete ima problema sa zubima zbog neadekvatnog održavanjaoralne higijene.

Prema njegovim rečima, Opština Gračanica kao društveno odgovorna institucija je prepoznala ovaj problem i nizom svojih koraka je počela da ih rešava.

„Zaposlili smo stručan kadar, šest stomatologa, kako bi imali preventivni rad, koji je najjeftiniji i najbolji. Ovakve akcije u predškolskim ustanovama su značajne za edukaciju naše dece, koja su nam najvažnija. Ova akcija nije jedina, prošle nedelje u Gračanici smo imali nedelju oralnog zdravlja, gde smo organizovali skupove i predavanja na ovu temu, a u budućem periodu, uz stručan tim ljudi u akciji ćemo uključiti svu predškolsku decu“, kazao je Milovanović.

Izvor: TV Most, Opština Gračanica

GračanicaDonja GuštericaDobrotinoralna higijenazdravlje zuba
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva