:

:

TV Most

Foto: Kosovo Onlajn

clock

Septembar 18, 2023   16:01

0

178

Dr Petrović: U porodilištu u Pasjanu od danas neonatološki skrining za spinalnu mišićnu atrofiju

U porodilištu u Pasjanu danas je počeo da se sprovodi neonatološki skrining za spinalnu mišićnu atrofiju, koji je po odluci Ministarstva zdravlja uveden u svim porodilištima u zdravstvenom sistemu Srbije.

Neonatološki skrining se pored porodilišta u Pasjanu sprovodi i u KBC Priština u Gračanici i KBC Kosovska Mitrovica.

Dr Zoran Petrović iz Zdravstvenog centra u Pasjanu objašnjava da je spinalna mišićna atrofija retka, genetska neuromišićna bolest i javlja se kod jedne od 6.000 novorođenih beba u svetu.

"Ona se obično dijagnostikuje do šestog meseca života, što je kasno, i ostavlja posledice. Tako da se kod 60 odsto dece, ukoliko se kasno uspostavi dijagnoza, ova bolest najčešće završi fatalno do druge godine života. Zato je neonatološki skrining za spinalnu mišićnu atrofiju od ključnog značaja jer se odmah po rođenju postavlja dijagnoza koja otvara vrata za adekvatnu terapiju, koja omogućava da se bolest uspori ili izleči. I u tome je važnost skrininga. Od danas smo dobili dopis, imamo obučeni kadar koji će raditi skrining", kazao je dr Petrović.

Dr Petrović dodaje da se skrining radi 72 sata od rođenja deteta.

"Skrining je obaveza Zdravstvenog centra koja se radi 72 sata od rođenja deteta. Odlukom Ministarstva zdravlja Srbije mi smo danas počeli sa skriningom. Mišićna atrofija je jako teška bolest, do skoro je bila neizlečiva, ovo je način da savremenom terapijom dođemo do izlečenja", poručio je doktor Petković.

Izvor: Kosovo Onlajn

Pasjaneskriningneonatologija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva