:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Februar 08, 2024   21:10

0

97

Drecun: Bojim se da rezultat sednice SB UN neće biti sprečavanje Kurtija da sprovodi etničko čišćenje

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovu i Metohiju Milovan Drecun smatra da sednica Saveta bezbednosti UN, koja je hitno sazvana na zahtev Srbije, a kojoj je povod bila odluka Centralne banke Kosova da ukine platni promet u dinarima na Kosovu, neće izazvati snažniji pritisak ključnih zemalja zapada da pritisnu Prištinu i Aljbina Kurtija da prekine sa jednostranim potezima koji za cilj imaju, kako dodaje, progon Srba.

 

"Pitanje je da li će sednica doneti rezultat. Zemlje koje treba da čuju ono što hoćemo da kažemo, to već znaju, to su ključne zemlje, članice Saveta bezbednosti koje imaju uticaj na Prištinu. Da li će ovako javno sučeljavanje međunarodne zajednice i onih koji žele značiti da će biti pokrenute snažnije aktivnosti vodećih zapadnih zemalja da pritisnu Prištinu da odustane od takvog ponašanja, bojim se da neće", kazao je Drecun za TV Pink.

Kako dodaje, ponašanje Prištine neće se promeniti, što znači da će uz podršku nekih država sa zapada - Nemačke, nastaviti da sprovodi odluku CBK.

"Nastaviće da gasi sve srpske institucije, Kurti nastavlja sa tom politikom, briga za sednicu, a to znači da ima prećutnu podršku međunarodne zajednice", istakao je.

Drecun navodi da je važno to što je sednica otvorena za javnost ali, kako dodaje, pitanje je šta će se sve čuti na toj sednici.

"Naša strana će izaći sa argumentima da je situacija kritična što se tiče opstanka srpskog naroda, da prištinske institucije svojim jednostranim potezima dovode srpski narod u situaciju da njihov opstanak postaje bezperspektivan što je zapravo pokušaj nekog uslovno rečeno mekog etničkog čišćenja, dovršavanje etničkog čišćenja jer Prištini ne bi odgovaralo da grubom silom protera Srbe", naveo je.

Drecuna zanima ono što će se čuti od druge strane, podsećajući da će sednici prisustvovati Aljbin Kurti i Donika Gervala.

Kako kaže, njima će verovatno biti omogućeno da kažu šta hoće i da se odbrane s obzirom da je sednica otvorena, pa nije moguće sakriti činjenice i argumente koje će izneti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Drecun navodi da to što je sednica otvorena za javnost može da se protumači i kao pritisak na Kurtija, ali da ako mu se omogući da iznese svoje stavove i da ga podrže zapadne zemlje ostajanjem pri sadašnjim stavovima da je trebalo da odloži primenu odluke CBK, onda mu se čini da se radi o drugim stvarima.

"Da su hteli da ga spreče preuzeli bi mere koje su daleko od očiju javnosti, Kurti je nagovestio za tu odluku pre 1. februara", navodi Drecun.

Dodaje i da neke diplomate kažu da je ovo svojevrsni ventil Beogradu da može da kaže šta se dešava na Kosovu kada je reč o srpskom narodu.

"Naša borba je teška, treba da preko ove sednice pokrene međunarodni mehanizam da se pokrenu aktivnosti. Najvažnije je kada ste zatvoreni, a mi jesmo, da te stavove prenesu zapadni mediji. Koliko će toga biti posle sednice, nisam siguran, da li će doći do korekcije politike određenih zemalja, ne znamo, ali moramo da se borimo", kazao je Drecun.

Izvor: Kosovo Onlajn

Milovan DrecunKiMSB UN
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva