:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Septembar 25, 2023   9:18

0

162

Drecun: Kurtijev teror nad Srbima doveo do tačke pucanja na severu Kosova i Metohije

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ističe da su specijalizovane militarizovane jedinice udarna pesnica Aljbina Kurtija za sprovođenje terora nad srpskim narodom. Taj teror Kurtija je, naglašava doveo do "tačke pucanja" na severu Kosova i Metohije. Ocenjuje, da ovo verovatno nije poslednji slučaj i da srpski narod mora da se suprostavi tom teroru, ako želi da opstane tamo. Poručuje da Srbi treba da slušaju rukovodstvo iz Beograda, da je njihova država Srbija, da državno rukovodstvo vodi računa o njihovim interesima.

Za davanje ocene da li je KiM na rubu rata, Milovan Drecun kaže za RTS da je potrebno mnogo više informacija i da ne misli da situacija ide u tom pravcu.

"Ali ono što je očigledno je, da je Kurtijev militaristički režim, sistematskim terorisanjem srpskog naroda, posebno na severu Kosova, oduzimanjem osnovnih uslova za život, stvaranjem praktično pritiska koji vodi ka iseljavanju, doveo situaciju na severu do tačke pucanja i na to smo upozoravali. Ta tačka pucanja znači da srpski narod na severu, ako ne želi da se integriše u lažnu državu Kosovo, može ili da se iseli ili da se suprostavi tom teroru koji Kurti sprovodi i ne namerava da odustane. Ovo što se desilo jeste suprostavljanje tom teroru", ističe Drecun.

Međutim, ukazuje da to nije način da se taj teror zaustavi. Smatra da će ovakve akcije poslužiti kao izgovor i opravdanje Kurtiju, što će biti prihvaćeno na političkom zapadu za pojačavanje terorisanja srpskog naroda, kao i za tu njegovu priču da eto Beograd ubacuje nekakve terorističke grupe na oružanje, da minira tzv. Kosovo i da je Beograd odgovoran na sve što se dešava.

"I u stranu će odmah otići i onaj neuspeh dijaloga u Briselu na poslednjem sastanku za koji je isključivo odgovoran Aljbin Kurti. Sada će čitava pažnja da bude preusmerena na ovaj događaj, kao što je bio, sećate se, onaj događaj u Zvečanu. I onda od tog trenutka non-stop se odgovornost prebacuje na Srbiju, na srpski narod", ocenjuje predsednikom Odbora za KiM.

Beograd mesecima upozoravao

Podseća da su mesecima govorili o tome da će toliko brojno prisustvo specijalnih militarizovanih jedinica na severu KiM dovesti pre ili kasnije do nekih veoma opasnih incidentnih situacija i da je to uzrok svega ovoga.

"Da nije bilo tih specijalizovanih militarizovanih jedinica ne bi se desilo ovo. Dakle, one su udarna pesnica Albina Kurtija za sprovođenje terora nad srpskim narodom. On je odmah požurio, rekao je da nisu identifikovali napadače dok je sukob trajao. A onda je rekao da su to pripadnici vojske policije koje je Beograd poslao kao navodne terorističke grupe. Pa ako ih nisi identifikovao kako možeš da znaš o kome se radi", zapitao je Drecun.

Navodi i da je nakon toga je usledilo i saopštenje tzv. Kosovske policijske službe da se radi o kriminalnim grupama. Naglašava i da oni nikako neće da priznaju da je srpski narod ugrožen, da je njegov opstanak ugrožen zbog takvog ponašanja.

"Znate, ta međunarodna zajednica, mislim na politički zapad, uporno pruža podršku Aljbinu Kurtiju u takvim jednostavnim akcijama. Da su ga zaustavili. 26. maja, sutra je četiri meseca od kako su preuzete srpske opštine i od kako Kurti ne deeskalira situaciju i međunarodna zajednica nije uticala na njega kao što ni u Briselu nisu mogli da utiču na njega da se razgovara u zajednici srpskih opština. Nema srpskih policajaca na severu Kosova. Tamo vrše ove militarizovane jedinice koje užasno, ponavljam, terorišu srpski narod koji ne može da izdrži više taj teror i mora nešto da preduzme", smatra predsednik Odbora za KiM.

Ukazuje da Kurti pokušava sve vreme da stvori utisak da na severu KiM postoje terorističke grupe. Proglasili su, kaže, dve nepostojeće terorističke grupe, Severna brigada i civilna zaštita, da te terorističke grupe snabdevaju oružjem, opremom, finansira, da ubacuje pripadnike Zvanični Beograd, da bi time destabilizovao situaciju na Kosovu.

"I to može njemu da posluži, znate, kao formalno opravdanje za zahtev da se dozvoli ulazak pripadnicima takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga, te takozvane vojske Kosova, na sever Kosova da bi završio policijsku vojnu okupaciju severa i potpuno zaposedanje teritorije", upozorava Drecun.

Šta Srbi u ovom trenutku treba da čine

Ocenjuje, da ovo verovatno nije poslednji slučaj i da srpski narod mora da se suprostavi tom teroru ako želi da opstane tamo.

Poručuje da Srbi na Kosovu i Metohiji treba da slušaju rukovodstvo iz Beograda, da je njihova država Srbija, da državno rukovodstvo vodi računa o njihovim interesima i koliko god može, pokušava da ih zaštiti.

"Način nasilja sa srpske strane treba apsolutno izbeći posebno prema pripadnicima međunarodnog prisustva. Poruka koju je predsednik Vučić uputio da nikada nećemo ni `de fakto`, ni `de jure` priznati lažnu državu Kosovo je od posebnog značaja. Mislim da ona postavlja jednu granicu preko koje jednostavno Srbija i srpski narod neće nikada, ni u jednom trenutku preći. I to je poruka koja je upućena prvenstveno onima koji bi želeli da nas nateraju da preko prihvatanja srpsko-nemačkog predloga sporazuma zapravo priznamo lažnu državu Kosovo i otvorimo put ka članstvu NATO i Ujedinjenim nacijama", zaključio je Drecun.

Izvor: RTS

Milovan DrecunAljbin KurtiKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva